1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Proizvodnja plute: ekološki održiv...

Proizvodnja plute: ekološki održiv materijal

18. јануар 2023.

| Snežana Vranić
Ko brine o svojim unucima, sadi hrast plutnjak (portugalska izreka)

Koliko ste imali prilike da se susretnete sa materijalima od plute, a da to nisu vinski čepovi? Pa možda je vreme da se posvetimo ekološkoj održivosti materijala i upoznamo se sa tim šta nam proizvodnja plute donosi.

Proizvodnja plute: Portugal bogat hrastom

 

Ekologija već neko vreme traži rešenja za čistiju i zdraviju planetu. Neosporno je da nam za to trebaju zelena pluća naše planete i da šume Portugala u tome mnogo doprinose. Region Alentejo u Portugalu, glavni je u proizvodnji hrasta plutnjaka. Ove šume doprinose održavanju klimatske ravnoteže mediteranskog ekosistema, iako su manje cenjeni deo  arborealne baštine (arborealni organizmi ili životinje su one koje žive na drveću i retko se spuštaju u niže predele). Portugalci su shvatili koliko je važno nekad promeniti perspektivu, pa su tako odlučili da daju veliki značaj proizvodnji plute.

 

proizvodnja plute

 

Potrebno vreme za proizvodnju plute

 

Prva „berba“ je moguća tek nakon 25 godina. Kora se skida isključivo leti svake tri godine jer je tada i tako jedino moguće oguliti koru, a da se drvo ne ošteti.  Međutim, hrast obnavlja svoju koru sloj po sloj pre ponovnog skidanja. Potrebno je nekoliko ciklusa skidanja plute pre nego što ona da svoj pravi kvalitet.  Tako da se kvalitetna pluta dobija svake 9. godine. Naravno, samo stručnjaci rade ovaj posao. Proizvodnja plute je značajna, osim za vinske čepove, i za zelenu gradnju. One se koriste i za konstrukciju zvučno izolacionih panela.

Proizvodnja plute

 

Fabrike za proizvodnju plute

 

Stručnjaci u fabrikama u Portugalu obrađuju plutu kroz nekoliko faza. Nakon što već uvežbane oči pregledaju donete komade plute, oni se razvrstavaju prema nameravanoj upotrebi. Komadi se potom ostave  na pari 1h.Nakon toga se čeka da se pluta stabilizuje za sledeći dan i tek onda se seče. U nekim fabrikama se koriste i detektori metala jer se u ovim šumama lovi, pa je moguće naći i poneko zalutalo zrno u kori drveta.

Hrast plutnjak

Ova ekološki održiva proizvodnja plute je jedno od sjajnih rešenja koje nam budućnost pruža. Iako za nju treba mnogo vremena, treba sagledati sve njene prednosti i dati joj priliku.

Izvor vesti: www.marieclaire.it

Izvor slike: Algefoto/GettyImagesPlus, ah_fotobox/GettyImagesPlus