1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Ne bacajte ga u...

Ne bacajte ga u smeće: Kako reciklirati donji veš?

19. јануар 2023.

| Miljana Momirović
Kao i odeća, i donji veš može da se reciklira.

Donji veš zaboravljen u fijoci, uključujući čak i grudnjak, može da se reciklira i ponovo upotrebi. Možete to uraditi uz pomoć modnih kompanija ali i sami kod kuće.

Kako reciklirati donji veš po uzoru na poznate

Nedavno je popularna Lizzo putem Twitter-a pitala svojih 2 miliona pratilaca kako se etički rešiti starih gaćica koje više ne želite.

Neki misle da je to bio samo marketinški potez da ubedi svoje fanove da se reše Savage x Fenty, SKIMS gaćica ili bilo kog drugog brenda donjeg veša koji je povezan sa poznatim ličnostima. A zašto? Pa da bi napravila mesta za Yitty – njenu liniju odeće koja obećava oblikovanje apsolutno svakog tipa ženskog tela.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by YITTY (@yitty)

Njeno pitanje ipak ima drugu nameru – to je da januar bude mesec u kom ćete napraviti mesta za nove komade odeće. A čišćenje fioke za donji veš je samim tim apsolutno obavezno.

Nažalost,  „crne kese  za smeće“ više nisu tako održivo rešenje zbog toga što ovih dana tekstilni otpad postaje ozbiljan problem. Potrebno mu je čak i do trideset godina da se potpuno razgradi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Harper Wilde (@harperwilde)

 

Poznate ličnosti, pored prodaje donjeg veša sa svojim imenom, često doniraju svoj donji veš. U Italiji neki ljudi čak prodaju polovan donji veš na društvenim mrežama. Ovakva preduzimljvost zaista doprinosi očuvanju prirodnih resursa i smanjenju otpada na deponijama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Moja (@mojawear)

Sve dok se elastin ne eliminiše u potpunosti, čak ni donji veš od organskog pamuka koji je 100% sertifikovan, teoretski ne može da se transformiše u hranljive materije kada se baci u kantu za kompost.

Kako je H&M našao rešenje za polovni donji veš i garderobu?

Švedski gigant je bio prva modna kompanija koja je pokrenula program za prikupljanje polovnog donjeg veša i odeću na globalnom nivou. Kupci uvek mogu da donesu u prodavnicu garderobu ili tekstil bilo kog brenda, u bilo kom stanju, a za uzvrat dobijaju vaučer za popust. Od pokretanja programa prikupljeno je više od 140.000 tona polovne odeće, koje se potom reciklira i ponovo koristi.

 Kako B.R.A i Knickey brinu o eko-održivom donjem vešu?

U Sjedinjenim Državama, sa druge strane, brendovi posvećeni isključivo eko-održivom donjem vešu, kao što su B.R.A. i Knickey, brinu o prikupljanju i recikliranju samo donjeg veša. Čak koriste i polovne čarape dajući im „drugi život“ u vidu izolacionog materijala za domove ili punjenja za dušeke.

Kako reciklirati donji veš kod kuće?

Ukoliko želite da reciklaži donjeg veša posvetite više vremena i truda, tu su brojna DIY rešenja. Detaljno objašnjavaju kako da iskoristite delove grudnjaka i gaćica za npr. ekološke igre za kućne ljubimce. Ili kako jednostavno da zamenite elastične trake i druge „istrošene“ delove donjeg veša kako biste im produžili život.

Za one koji se uvek odugovlače: prema evropskom zakonodavstvu o održivoj ekonomiji, svaka zemlja članica će morati da uspostavi odvojenu naplatu tekstila do 1. januara 2025. godine.

Izvor vesti: marieclaire.it

Izvor slike: Azat_ajphotos/GettyImagesPlus