1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Menstrualno odsustvo: Korak prema...

Menstrualno odsustvo: Korak prema jednakosti ili diskriminacija muškaraca?

30. март 2023.

| Hana Dunđerov
Menstrualno odsustvo već je realnost za žene u Španiji

Bez obzira na pol, tema menstrualnog odsustva izazvala je veliku pometnju među korisnicima interneta, iako je do skora to pitanje bilo relativno retko prisutno u onlajn prostoru. Pored glasova podrške koji stižu sa ženske strane, uobičajeni kontraargument je da ovo prevazilazi jednakost i diskriminiše muškarce.

Šta je menstrualno odsustvo?

To je pravo žene na plaćeno odsustvo ukoliko ima medicinsku potvrdu koja dokazuje da trpi bolove tokom menstruacije. Ova tema aktivna je već nekoliko godina,  a naročito od kada je Španija uvela menstrualno odsustvo kao zakonsko pravo. Naime, prema tom zakonu, imate pravo na trodnevno menstrualno odsustvo uz mogućnost produženja za još dva dana.

Ovakva odsustva preporučena su poslodavcima kao opcija u tek nekoliko dodatnih zemalja sveta: Japanu, Tajvanu, Indoneziji, Južnoj Koreji i Zambiji. Glavni razlog za uvođenje mogućnosti menstrualnog odsustva sa posla u ovim  zemljama nije rodna ravnopravnost sama po sebi, koliko zaštita nataliteta.

U našoj okolini, rasprava o menstrualnom odsustvu traje u susednoj Mađarskoj, a nekoliko gradova dalo je ovu mogućnost svojim stanovnicama. Među njima je i glavni grad Mađarske, Budimpešta.

Kako javnost reaguje na menstrualno odsustvo?

Menstrualno odsustvo je pitanje koje izaziva podele među populacijom, na šta ukazuje i činjenica da je u onlajn komentarima u potpuno jednakoj meri prisutan udeo podržavajućih i negativnih mišljenja u vezi sa ovom temom. Iako je mnogo protivnika, većina se ipak založe za inicijativu: nauka je utvrdila da su menstrualni bolovi realan zdravstveni problem i da izazivaju zaista ozbiljne teškoće u dnevnom funkcionisanju.

Ipak, čak i među onima koji se zalažu za priznavanje menstrualnih bolova kao bitnog medicinskog faktora, čuje se pitanje: da li je menstrualno odsustvo zaista pravo rešenje?

A šta je sa muškarcima?

Protivnici menstrualnog odsustva često tvrde da ono prevazilazi ravnopravnost i diskriminiše muškarce. Istovremeno, iako im naizgled daje pojačana prava, menstrualno odsustvo bi moglo da ima negativan efekat na žene: poslodavci bi ih vrlo verovatno još više izbegavali na konkursima.

Takođe, postavlja se pitanje zašto se menstrualni bolovi ne rešavaju bolovanjem. Jer, muškarca kad boli, to je njegov jedini izbor i svakako podrazumeva nešto manju platu na kraju meseca.

 

 

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: Dzmitry Dzemidovich/GettaImagesPlus

Nastavite da čitate