1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Menstrualni proizvodi kojima čuvamo...

Menstrualni proizvodi kojima čuvamo planetu

16. јануар 2023.

| Snežana Vranić
Postoje menstrualni proizvodi koji mogu biti naši saputnici čak 6 do 10 godina

Menstrualni proizvodi su nam neophodni, ali su nakon upotrebe gomila otpada. Srećom, kako svet i ekologija napreduje, smišljeni su menstrualni proizvodi koji čuvaju planetu, ali i vaš budžet.

Menstrualni proizvodi bez otpada

Izračunajte samo koliko novca potrošite na menstrualne proizvode tokom jednog ciklusa, a kamoli koliko novca ćete potrošiti tokom celog života. Računajte tu i lekove protiv bolova i korišćeni donji veš. Pored vašeg tankog novčanika, mi bacamo otprilike 10 000 tampona i uložaka u smeće. Međutim, postoje menstrualni proizvodi koji mogu biti naši saputnici čak 6 do 10 godina.

Menstrualni proizvodi

Menstrualna čašica

Ona nije samo ekonomsko i ekološko rešenje, već je i zdravstveno sjajno rešenje jer je veoma važno sa čime osetljiva sluzokoža vagine dolazi u kontakt. Tamponi za jednokratnu upotrebu se prave od mešavine pamuka i rajona ili hemijskom obradom drvne pulpe. Pritom postoji i opasnost odsindroma toksičnog šoka. Sa druge strane, menstrualne čašice mogu da zadrže više krvi, pa je potrebno da je na svakih 10 sati očistite. One značajno smanjuju rizik od bolesti. Prelaskom na menstrualne čašice uštedele bismo 1 920 tampona.

Menstrualna čašica je savršena za plivanje, a ako je pravilno stavite, moći ćete da vežbate, plešete i spavate, a da je i ne osetite. Važno je da je isprete vodom pre nego što je vratite u vaginu, a da je između dva ciklusa prokuvate kako bi bila sterilna za sledeću upotrebu. Menstrualni proizvodi poput ovog koštaju između 2000 i 4000 dinara.

Menstrualni proizvodi

Menstrualne gaćice

Jedina razlika u odnosu na obične gaćice jeste postava koja može da upiju veliku količinu menstrualne krvi. Dostupne su u svim stilovima, od bokserica do tangi. Međutim, menstrualne gaćice imaju jednu manu. Nezgodno je ukoliko želite da ih promenite u toku dana, a nemate gde da ih sklonite. Osim što su veoma udobne, sprečavaju nezgode ako izaberemo gaćice koje odgovaraju jačini krvarenja. Nakon što ih skinete, ispreite hladnom vodom, iscedite što više krvi i stavite u mašinu za pranje veša (bez omekšivača). Cena menstrualnih gaćica u Srbiji varira u zavisnsoti od tipa koje želite. Ovi menstrualni proizvodi mogu se naći od 1300 dinara.

 

Higijenski ulošci za višekratnu upotrebu

Ovi menstrualni proizvodi su uglavnom napravljeni od prirodnih vlakana (pamuk, konoplja, svila). Dolaze u različitim oblicima, stilovima i upijanjima. Ako koristite higijenske uloške, onda nećete osetiti veliku razliku, osim što ove uloške možete koristiti do 5 godina. Stoji na mestu zahvaljujući pričvršćenim kopčama. Cena varira u zavisnosti od oblika, veličine i marke, ali možete ga i sami napraviti. Preporuka je da kupite nekoliko komada, kako biste ih mogli menjati u toku dana.

Menstrualni proizvodi

Morate priznati da su menstrualni proizvodi koji vode brigu i o nama, ali i o planeti zaista sjajna stvar. Ne ostaje nam ništa drugo, nego da ih koristimo i iščekujemo nova rešenja u brizi za žensko zdravlje.

Izvor vesti: www.marieclaire.hu

Izvor slike: Biserka Stojanovic/GettyImagesPlus, AnSyvanych/GettyImagesPlus, IRINA KROLEVETC/GettyImagesPlus