1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Kako moda doprinosi zagađenju...

Kako moda doprinosi zagađenju okeana?

17. јануар 2023.

| Miljana Momirović
Kakvu ulogu u tome imaju naše veš-mašine?

Bez obzira da li se koriste prirodna ili sintetička vlakna, moda doprinosi zagađenju naših okeana i mora otpuštanjem mikrofibera. A kako se možemo boriti protiv tekstilnog otpada?

Kako moda utiče na okeane i mora?

Jedan od pokretača „Modne revolucije“ izjavio je da je tokom misije proučavanja zagađenja okeana plastikom, analizom otkrio da su uzorci vode bili puni poliamida i celuloze mikrofibera.

Iako je na prvi pogled možda teško razumeti vezu kako moda zagađuje okeane, odgovor je u stvari u našim veš mašinama! Tekstilni mikrofiberi koji se izlivaju iz veš mašina postaju prava opasnost za svetske vode.

Veš mašine i moda kao zagađivači okeana

plastikom

Naše veš mašine su vodeći zagađivači okeana i mora plastikom. Ali kako uopšte mirkofiberi završe u moru?

Vlakna se transportuju do vode na dva načina: najkraća dopsevaju u mora i okeane vazduhom, a ona duža preko otpadnih voda.

Do otpadnih voda vlakna dođu zbog trenja odeće tokom pranja, a onda dospeju do okeana. Naime, čak 4,3 milijarde vlakana ulazi u morsku sredinu svakog dana. A prema istraživanju, količina mikrofibera koja je dospela u okean između 2015. i 2020. godine je čak preko 22 miliona tona. Opasnost nastaje zbog toga što priroda nije u stanju da ih razgradi.

Specijalista upozorava da ta vlakna jedu ribe i zamenjuju njihovu ishranu. „Rastući trend brze mode povećava količinu mirkofibera u okeanima. Čak i kada bi se koristili prirodni mikrofiberi koji se razgrađuju brže od sintetičkih, oni nemaju šta tamo da rade jer okeani nisu prilagođeni da se nose sa ovim problemom.“, objašnjava on.

Koje je rešenje za borbu protiv zagađenja okeana koje izaziva moda?

Neophodno je da kupujemo manje i da se ne prepuštamo trendu brze mode. Još jedan savet je da ne peremo odeću na više od 30° ili da smanjimo brzinu obrtaja veš mašine.

Međutim i brendovi moraju da povedu računa, a ne samo potrošači. Treba da otkriju šta se nalazi u njhovoj odeći, kao i da nabrajaju sve hemikalije u njima. Osim toga, moramo da pronađemo rešenje i na industrijskom nivou. Brza moda ne sme da nastavi da bude u porastu, već treba da se radi na kvalitetu tkanine tako da se ona manje lomi tokom pranja, kao i da se koriste filteri za vodu u veš mašinama.

Štaviše, novi zakoni o borbi protiv otpada zahtevaju da nove veš mašine  koje se budu prodavale u Francuskoj moraju biti opremljene mikrofiber filterom od 2025. godine. Nadamo se da će ovi zakoni zaživeti i kod nas.

Potrebno nam je više svesti o tome kako moda utiče na zagađenje naše okoline. Inovacije, javne investicije i kolektivan rad modne industrije mogu značajno da doprinesu rešavanju ovog problema.

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: SnowMannn/GettyImagesPlus