1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Kako bolje kontrolisati finansije?...

Kako bolje kontrolisati finansije? Saveti stručnjaka koji vam mogu pomoći

11. мај 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Saznajte na koje je sve načine ipak moguće uštedeti novac.

Da li vam uvek ostane malo meseca na kraju vašeg novca? Da li ste ponovo potrošili previše na  odeću ili večeru i piće? S vremena na vreme to je naravno u redu. Štaviše, ove stvari su vam takođe potrebne da biste uživali u životu. Ali ako strukturno više novca izlazi nego što dolazi, onda imate problem na kraju meseca.

Organizacija finansija

Da li takođe želite da bolje upravljate svojim finansijama i možda postanete finansijski nezavisniji? Uz ove savete imaćete bolji pregled finansija.

Organizacija finansija i ciljevi

Dobar pregled vaših finansija počinje postavljanjem konkretnih ciljeva. To mogu biti kratkoročni ciljevi, kao što je određeni iznos koji želite da uštedite za odličan odmor ili dugoročni ciljevi jer vam je potrebna ušteda za kupovinu kuće ili možda zato što želite da se ranije penzionišete. Na taj način jasno stavljate sebi do znanja šta je važno i gde su vaši prioriteti.

Organizacija finansija- odredite budžet

Nakon što odredite koji su vam ciljevi važni, možete kreirati budžet. Prvo napravite pregled svojih prihoda i rashoda, a zatim navedite na šta trošite najviše novca i gde još možete da uštedite. Ovo vam daje dobru predstavu o tome šta se zapravo dešava sa tim novcem, za koji svaki put vadite svoju debitnu karticu. Do tada sastavljajući budžet, vi sebi dajete kontrolu nad tim gde ide vaš novac. Ovde je važno da, naravno, potrošite manje novca nego što zaradite, da biste mogli da uštedite. Uvek držite novac u rezervi za nepredviđene troškove. Da li je mašina za pranje veša pokvarena ili je račun za zubara mnogo veći od očekivanog? Tada nema razloga za paniku i lako možete pokriti ove troškove.

Organizacija finansija- ostvarite više prihoda

Da li vam strukturno nedostaje novca i da li zbog toga gubite kontrolu nad svojim finansijama? Tada bi dodatni  prihod mogao biti rešenje. Iako se razlika neznatno smanjuje tokom godina, nažalost, žene i dalje zarađuju manje od muškaraca. Da li želite da zaradite više novca i možda manje zavisite od partnera?

Onda je dobro razmisliti o tome kako možete ostvariti veći ili dodatni prihod. Razgovarajte sa svojim šefom o većoj plati. Ovo nije lako za sve i ponekad je veoma uzbudljivo, ali ako već godinama radite za istu kompaniju i znate koliko vredite, zaista nije čudno ako pitate za ovo. Možda ćete moći da radite i više sati.

Organizacija finansija- Investirajte u sebe

Ponekad morate da potrošite novac pre nego što zaradite više novca. Ako želite da se razvijate, ne može škoditi da uložite i u sebe. To sebi ne dozvoljavamo uvek, ali može biti neverovatno vredno pažnje . To možete učiniti na različite načine, na primer pohađanjem kurseva ili obuke za učenje novih veština. Ili čitajte knjige o ličnom razvoju i finansijama. Nastavljajući da se razvijate, povećavate svoje šanse za uspeh i rast. Bilo da ste preduzetnik, zaposleni ili možda uopšte ne radite, na ovaj način postavljate dobru osnovu u kojoj ćete više moći da se bavite svojim životom, a samim tim i finansijskim pitanjima.

Organizacija finansija i planiranje unapred

Ako želite veću kontrolu nad svojim troškovima, bolje je planirati stvari unapred. Možda se ne osećate uvek tako, ali ako želite nešto da promenite, morate da pokrenete stvari! Zato napravite listu za kupovinu za celu nedelju, kako biste sprečili impulsivne kupovine u supermarketu. Kupovina određenih proizvoda na veliko kada su na rasprodaji zaista će vam dugoročno uštedeti mnogo novca. Kada su teška vremena, setite se onih ciljeva koje ste sebi postavili.

Izvor vesti: marieclaire.nl

Izvor slike: Doucefleur/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate