1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Incelosfera i mizoginija: Da...

Incelosfera i mizoginija: Da li internet podstiče mržnju prema ženama?

31. јануар 2023.

| Hana Dunđerov
Svakodnevno se skoro 1.000 mizoginih ili nasilnih sadržaja beleži u takozvanoj incelosferi

Svakodnevno se skoro 1.000 mizoginih ili nasilnih sadržaja beleži u takozvanoj incelosferi – na forumima i mrežama muškaraca koji nemaju seksualne odnose i za to krive žene i današnju kulturu.

Šta je incelosfera?

Ovaj izraz obuhvata internet zajednicu (forume, grupe, mreže) koje okupljaju muškarce koji su u neželjenom celibatu. Oni nemaju ljubavnog ili seksualnog partnera iako to žele i za sve krive – žene. I ono što zovu nepravednom kulturom zabavljanja.

Prema analitičarima koji prate incelosferu, sadržaj nasilja i veoma ponižavajućeg mizoginog jezika porastao je osam puta od 2016. godine, kada su istraživači počeli da se bave sadržajem na internetu koji oslikava mržnju prema ženama. Prema akademicima Univerziteta u Ekseteru, ovaj fenomen se može uporediti i sa širenjem ideja krajnje desnice, jer algoritmi ovakve sadržaje prikazuju uglavnom  mladim ljudima koji su podložni radikalnim sadržajima.

Kako se mizoginija širi internetom?

Prema Levisu Braceu, istraživaču sa Univerziteta Eketer, Youtube je bila prva platforma na kojoj je mizoginija uzela jeka, jer su algoritmi tako pravljeni da usmeravaju korisnike ka sve ekstremnijim sadržajima, posebno u slučaju anti-ženskih i feminističkih sadržaja. U međuvremenu, Youtube je, pod pritiskom javnosti, ograničio širenje štetnih sadržaja, ali to nije zaustavilo incel subkulturu. Sadržaji koji podstiču mržnju i nasilje prema ženama sa da se šire na platformama društvenih medija kao što su Instagram, TikTok, Discord i Twitch.

Organizacija Center for counting digital hate analizirala je preko 1,2 miliona postova na najznačajnijim forumima koji okupljaju incele i utvrdili su sledeće: silovanje se pominje na svakih 29 minuta, a čak 9 do 10 učesnika foruma podržava seksualno nasilje nad ženama.  Analiza diskusija o pedofiliji na forumu pokazuje da 53% incela podržava seksualno nasilje nad decom. Svaki peti post na Forumu sadrži mizoginistički, rasistički, antisemitski ili anti-LGBTK+ jezik.

Da li su poruke mržnje prema ženama na mreži zaista opasne?

Apsolutno! Podaci pokazuju da je broj nasilnih napada povezan sa incel subkulturom u stvarnom životu porastao za 50 odsto u poslednjih 6 godina. Nasilni napadi nisu usmereni samo ka ženama, već se povezuju i sa slučajevima masovnih ubistava, pa čak i terotističkih napada.

Ono što najviše zabrinjava jeste da se u incelosferu sve ćešće uvlače deca tek nešto starija od 12 godina.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: lerbank/gettyimagesplus

Nastavite da čitate