1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Dvostruki standardi za razlike...

Dvostruki standardi za razlike u težini koje su nametnule TV serije

09. јул 2024.

| Miljana Momirović
Zašto se javlja neverica kada se gojazna žena i mršav muškarac zaljube?

Serija Bridžerton je razotkrila da postoje dvostruki standardi i kada su razlike u težini u pitanju.

Forbs je nedavno objavio članak pod naslovom: „Zar još nismo spremni za romanse mešovite težine na TV ekranima?“. Mada se na prvi pogled čini da želi da podstakne diskusiju o apsurdnom zahtevu da TV parovi imaju slične (ali i „odgovarajuće“) težine i dimenzije, zapravo ističe da žene uvek moraju biti, u kolektivnoj podsvesti, slabije u odnosu na muškarce.

Dvostruki standardi za razlike u težini

Fraza „meštovite težine“ ni u najmanjoj meri nije prihvatljiva jer podseća na nešto što biste čuli na pijaci ili u mesari, a ne kao izraz za ženska tela. Zbog takvih dominantnih obrazaca izgleda koji su bez ikakvog osnova nametnuti, gledaoci TV serija i filmova reaguje kada ispred sebe vidi par koji mu se čini „asimetrično“.

Dvostruki standardi za fizički izgled

Kada je u pitanju muškarac koji je gojazan, čini se da nema nikakvih problema: posmatra se kao potpuno prirodno. Međutim, ako žena ima čak i blagi višak kilograma, nametnuto je razmišljanje da je za nju nerealno da bude poželjna.

Takvi stavovi su izraženi ne samo na TV ekranima, već i u raznim medijima. Čak je i The Guardian morao da se opravda zbog skandaloznog naslova: Nicola Coughlan je pomalo gojazna ali poprilično zgodna.

Pravilo da žene budu mršave, čak i u izmišljenim univerzumima, već decenijama se provlače kroz javnost. Mnogi su odrasli gledajući parove koji imaju razlike u težini (Homer i Mardž Simpson, Toni i Karmela Soprano, Džordž Kostanza i svaka njegova devojka…). Čini se da su pravo na gojaznost oduvek imali samo muškarci.

Razlike u težini – ali kada bi se uloge obrnule

Činjenica je da javnost godinama na poseban način posmatra parove koji su fizički drugačiji jedan od drugog. Danas je sasvim suvišno diskutovati o tome zašto svaki muškarac apsolurno mora da ima božanstvenu ženu pored sebe, dok one koje to nisu „šutira“ od sebe, čak i kada su u pitanju serije ili filmovi.

Idealizacija muškarca na TV ekranima će se nastaviti, a sa njom i negativne posledice po žene. Možda ćemo u budućnosti moći više da vidimo obrnute uloge kada su u pitanju razlike u težini.

Izvor slike: Vittorio Zunino Celotto/Staff/GettyImagesEntertainment

Nastavite da čitate