1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Da postoji kontraceptivna pilula...

Da postoji kontraceptivna pilula za muškarce, da li biste je koristili?

22. мај 2023.

| Aleksandra Dudvarski
I da li bi žene bile spremne da prepuste „kontrolu“ muškarcima dok i dalje snose posledice?

Promene raspoloženja. Bubuljice. Nizak libido… Ako ste ikada uzimali hormonsku kontracepciju, svakako ne moramo da predstavljamo gore navedene neželjene efekte (koje su ionako samo vrh ledenog brega ).

Da bi izbegle neželjenu trudnoću, milioni žena širom sveta uzimaju različite hormonske preparate, često rizikujući sopstveno zdravlje – u ekstremnim slučajevima i život – dok neki muškarci odbijaju da stave čak i prezervativ.

Prema izveštaju Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) za 2022. godinu, skoro polovina svih trudnoća širom sveta je nastala slučajno (najčešće zbog nemara), a ova šokantna brojka samo čini nejednakost oko kontracepcije još izraženijom. Najveći problem je što samo polovina ljudske populacije može da uzima medicinske kontraceptive. I iako su kondomi dostupni i za muškarce (ako ih koriste), ženski hormonski lekovi se smatraju najefikasnijim kontraceptivima. A ovi su trenutno dostupni samo ženama.

Kontraceptivna pilula za muškarce

Ali ako sve prođe kako treba, situacija se uskoro može promeniti, jer se širom sveta odvijaju na desetine istraživanja i eksperimenata o muškim kontraceptivima. Muška kontracepcija nije nova ideja: testosteron se koristi kao kontracepcija od 1990-ih, sa obećavajućim rezultatima. Međutim, prethodni eksperimenti su redovno prekidani kada je postalo jasno da muškarci koji su učestvovali u studiji imaju neželjene efekte kao što su promene raspoloženja, povećanje telesne težine, promene libida i epizode depresije. Da, svi ovi neželjeni efekti su prisutni i kod ženskih kontraceptiva, a u našem slučaju su to još blaži simptomi. Ali dok su neprijatnosti ili rizici kontracepcije za žene društveno prihvaćeni, čini se da iste neprijatnosti i rizici ostaju neprihvatljivi za muškarce.

NES/T (Nestorone®/Testosteron) je bio prvi muški kontraceptivni proizvod koji je prošao početnu fazu procesa kliničkog ispitivanja. Bezbednost i efikasnost leka se trenutno testiraju na ispitanicima, a istraživači su izuzetno optimistični. NES/T je gel koji sadrži hormone koji muškarci treba da umasiraju u kožu svakodnevno, a kao rezultat toga, proizvodnja sperme bi privremeno prestala – a lek ne bi trebalo da utiče na njihov libido i performanse. NES/T je možda prvi hormonski kontraceptiv za muškarce koji se pojavio na policama drogerija, ali dobra vest je da je još jedan metod trenutno pod istragom. Nedavna studija koju je objavio Weill Cornell Medicine izvestila je o nehormonskom inhibitoru enzima koji može privremeno učiniti muškarce neplodnim. Ovaj inhibitor enzima treba uzimati pola sata pre seksualnog odnosa, a njegovo dejstvo bi trajalo 24 sata. Pošto je ovo rešenje bez hormona, imalo bi i manje neželjenih efekata.

Kontraceptivna pilula za muškarce- da li bi bili

voljni da probaju?

Tokom istraživanja koje je finansirala Fondacija Billa i Melinde Gates (Bila i Melinde Gejts), više od 13.000 muškaraca širom sveta je upitano koliko bi bili zainteresovani za korišćenje kontraceptiva razvijenih za njih. Prema rezultatu, potražnja za muškim kontraceptivima je izuzetno velika širom sveta. Naravno, drugo je pitanje da čak i ako muškarci u teoriji žele ove lekove, da li bi zaista bili voljni da ih koriste?

27-godišnji Michael (Majkl) živi u Kaliforniji sa svojom devojkom, a na ovo pitanje odgovorio je da bi, ako spirala njegove partnerke više nije najbolje rešenje, bio spreman da proba mušku kontracepciju. Iako smatra da je posebno primamljivo da lek bez hormona ima manje neželjenih efekata, on vidi određeni rizik u njegovoj upotrebi. „Ako zaboravite da ga uzmete u jeku predigre, rizično je. To bi očigledno ima ozbiljne posledice, a to je prilično zastrašujuće“, objasnio je on. Zbog sigurnosti i mira, Michael bi se radije odlučio za hormonsku kontrolu rađanja – čak i ako dolazi sa nekim neželjenim efektima.

Joseph (Džozef) takođe ima 27 godina i živi u Njujorku i razmišlja isto: bio bi voljan da koristi kontracepcijske pilule ili gel, ali samo pod uslovom da su lekovi prethodno detaljno ispitani. „Mislim da bih radije koristio sredstva za kontrolu rađanja bez hormona. Znam da hormonski kontraceptivi imaju neke prilično ozbiljne nuspojave, pa bih radije pokušao da ih izbegnem.“ Pošto je Joseph trenutno single, kratkoročna kontracepcija bez hormona bi najbolje odgovarala njegovom načinu života. Dr Balbah (Balba), istraživač na Weill Cornell-u, ranije je izjavio da je upravo ovaj single način života bio jedan od njihovih glavnih motiva kada su razvijali bezhormonsku kontracepciju. „Zašto biste uzimali nešto svaki dan ako ne znate tačno kada ćete sledeći put imati seks? To je problem sa hormonskim lekovima, što se moraju stalno uzimati“, objasnio je specijalista.

Kontraceptivna pilula za muškarce i za žene i

neravnopravnost

Iako je zabrinutost muškaraca oko neželjenih efekata potpuno razumljiva, ostaje pitanje: zašto u slučaju žena uzimamo iste nuspojave polovično na društvenom i individualnom nivou? Kao što smo već pisali, trenutno se razvijaju kontraceptivi namenjeni muškarcima koji su bez hormona i samim tim imaju manje neželjenih efekata, dok hormonski kontraceptivi koji postoje više od šezdeset godina i koji su razvijeni za žene još uvek nisu bezbedni. Čini se da su i muškarci u mnogo privilegovanijem položaju kada je u pitanju kontracepcija. Conner (Koner), 26, koji živi u Mančesteru, se slaže. „Razumem muškarce koji ne žele da uzimaju kontracepciju zbog neželjenih efekata, jedini problem je što oni ne shvataju da milioni žena i dalje svakodnevno pati od neželjenih efekata. Da li većina muškaraca nije svesna opasnosti ženske hormonske kontracepcije, ili jednostavno očekuju da žene preuzmu ove rizike, misleći da je odgovornost za sprečavanje trudnoće na kraju isključivo na njima?

Alex (Aleks), koji živi u Škotskoj, otišao je korak dalje od prethodnih muškaraca. On koristi NES/Tt već godinu dana u ispitivanju koje je podržao Centar za reproduktivno zdravlje Univerziteta u Edinburgu i kaže da još nije doživeo nikakve značajne neželjene efekte.„Pripremili su me za moguće neželjene efekte, kao što su gubitak kose, mršavljenje ili gojenje, promene libida… Ali do sada nisam ništa doživeo“, rekao je Alex, a zatim je objasnio zašto je odlučio da učestvuje u eksperimentu. „Kao i mnoge druge žene, moja devojka je imala problema sa različitim kontraceptivima.“ Par je mnogo pričao na tu temu, zahvaljujući čemu je Alex konačno shvatio koliki pritisak i odgovornost žene imaju na ovom polju. „Sada joj je mnogo ugodnije u svojoj koži i ne moramo da brinemo da ćemo slučajno zatrudneti. Sve je postalo mnogo jednostavnije. A lek je takođe izuzetno jednostavan za upotrebu.“

Dakle, Alex nije iskusio nikakve neželjene efekte i upotreba kontraceptiva je postala deo njegove svakodnevne rutine – ali da li će drugi muškarci, poput njega, biti tako pozitivni prema leku?  I kao žene, možemo li zaista da verujemo da će ih koristiti odgovorno?

U svetu u kome je uobičajeno da muškarci skidaju kondome tokom seksa bez znanja žena (prema australijskoj studiji, stopa takvih slučajeva dostiže 32 procenta), ne postoji li opasnost da će muškarci neki od vas prevariti svog seksualnog partnera lažno tvrdeći da koristi kontrolu rađanja? Da li će žene zaista biti voljne da prepuste „kontrolu“ muškarcima, iako posledice i dalje snose one?

Josepg kaže da su njegove bivše partnerke ozbiljno patile od neželjenih efekata kontracepcije. „Za mene je potreba za muškom kontracepcijom jasnija nego ikad. Za neke žene one bi mogle biti pravi spas“, rekao je on. Dr Balbah je takođe naglasio da bi bilo krajnje vreme da se konačno pokrene dijalog na društvenom nivou o opcijama muške kontracepcije, jer bi vremenom ova rešenja mogla da se integrišu u naš svakodnevni život.

Nakon što je rekao da se njegov život nije promenio otkako je počeo da koristi kontracepciju, Alex se izvinio što je svoju priču učinila tako „dosadnom“. Ali ako bolje razmislite, možete se samo radovati ovoj dosadnoj priči, jer bi cilj ipak bio da se razvije efikasan i istovremeno siguran metod za muškarce bez ikakvih komplikacija.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: juststock/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate