1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Četiri načina da smanjite...

Četiri načina da smanjite ekološki otisak tokom putovanja

18. јануар 2023.

| Miljana Momirović
Kako male promene mogu doprineti zaštiti životne sredine tokom putovanja?

Naravno, naš ekološki otisak tokom putovanja može biti drastično manji uz pravu pripremu i male promene u navikama tokom boravka u inostranstvu.

Četiri načina da smanjite ekološki otisak tokom putovanja

Bez obzira ako ste već izabrali destinaciju, pa čak i smeštaj i prevozno sredstvo, sitnice mogu značajno doprineti zaštiti životne sredine tokom putovanja.

Kako smanjiti ekološki otisak tokom leta avionom?

Što je vaš kofer veći, to više goriva avioni troše. Pokušajte da smanjite težinu ili broj kofera prilikom odlaska na letovanje. Ponesite samo stvari koje su vam zaista neophodne.

Takođe, moguće je da se prilikom rezervisanja leta kupi i kompenzaciona karta. To je iznos koji se plaća da nadoknadimo ugljen-dioksid koji se emituje tokom leta, a avio-kompanija ga koristi za sadnju drveća, tako da možemo da ublažimo ekološki otisak.

E-karte štede vreme, novac i smanjuju ekološki otisak

Sezonske karte, ulaznice, karte, računi: možete uštedeti mnogo papira ako kupujete preko aplikacija. U većini slučajeva možete uštedeti i novac na ovaj način. Mnoge kompacije podstiču kupovinu E-karata dajući popust kako bi uticale da ekološki otisak bude što manji. Osim toga, ne morte da gubite vreme na čekanje u redu pri kupovini.

 U svoj kofer za putovanje spakujte i ovo

Za putovanje spakujte i termos bocu, pamučne cegere, plastične kutije za hranu i flašicu za vodu. Na ovaj način ćete u velikoj meri izbeći jednokratnu upotrebu plastike. U nekim zemljama voda iz česme nije za piće, pa su plastične flaše neizbežne. Ali tada svoj ekološki otisak možete ublažiti vraćanjem flaša za koje obično dobijate i povrat novca. Umesto mini šampona i sapuna u hotelima koja proizvodi veliku količinu otpada, ponesite svoju kozmetiku.

 

Kako kupovina poklona povećava naš ekološki otisak?

Razmislite pre nego što kupite još jednu narukvicu u lokalnoj prodavnici nakita. Magneti koji samo hvataju prašinu i druge drangulije nam zaista nisu neophodne – kupujemo ih samo zato što smo u inostranstvu, Umesto toga, dobra odluka je podržati lokalne dizajnere kvalitetnih komada obuće ili odeće koje možemo da koristimo duži vremenski period. Da li ste znali da čak i masovno sakupljanje školjki i morskih zvezda može loše da utiče na ekosistem?

 

Mala priprema za putovanje i pametna kupovina dok smo u inostranstvu može značajno doprineti smanjenju ekološkog otiska koji ostavljamo iza sebe.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: Yobro10/GettyImagesPlus