1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Bodišejming, dobacivanja, seksizam: Zašto...

Bodišejming, dobacivanja, seksizam: Zašto žene strahuju od toplesa?

13. април 2023.

| Hana Dunđerov
Na vrućinama, muškarci slobodno pokazuju grudi. A žene?

Tri decenije nakon što je dosegao vrh popularnosti i bio gotovo uobičajena scena na plažama, toples je ponovo proteran u zapećak. Vest da će žene iz Berlina moći na gradske bazene golih grudi, pokrenula je pitanje: gde je toples nestao? I zašto?

Berlin dozvolio ženama dolazak na bazene u toplesu

Gradske vlasti Berlina rešile su da dozvole ženama da na bazene dolaze u toplesu. Naravno, ako to žele. Ova odluka direktno se bori protiv duplih standarda koji vladaju godinama: kada je vrućina muškarci imaju slobodu da šetaju bez majice, žene ne.

Na ovakav potez, Berlinske vlasti je navela zvanična žalba jedne plivačice. Neimenovana žena je prošle godine uputila žalbu vlastima, direktno ministarstvima pravosuđa i rodne ravnopravnosti, nakon što joj je zabranjen pristup javnom bazenu dok ne pokrije grudi.

Nakon razmatranja, vlasti Berlina potvrdile su da se odluka o zabrani toplesa na bazenima zaista može smatrati diskriminacijom i rešili su da od sada dozvole ženama pristup na bazene i ako nemaju gornji deo kupaćeg.

Ovo nije prva ovakva odluka doneta u Nemačkoj. Göttingen je bio prvi grad u državi koji je dozvolio toples za oba pola na bazenima, naglašavajući zdravstvene benefite ovakvog vida sunčanja i plivanja.

Toples na bazenu: od odluke do svakodnevice

 

Iako je toples evidentno korak ka rodnoj ravnopravnosti i oslobođenju tela, činjenica je da on u savremenom svetu nestaje, umesto da doživljava ekspanziju. Zašto se danas, u vremenu u kome golo telo više ne izaziva skandal, žene ustručavaju od odlaska na plažu nepokrivenih grudi?

Istraživanje koje je rađeno u Francuskoj, zemlji u kojoj je toples potpuno legalan, pokazalo je da je broj žena koje idu na plažu u toplesu u poslednje tri decenije prepolovljen. Osamdesetih godina na plažu je u toplesu odlazilo gotovo 43 odsto Francuskinja. Danas, tek 19 odsto se usuđuje da na plaže ode bez gornjeg dela kupaćeg. Pritom, polovina njih će se skinuti u toples samo dok leži na stomaku, a tek svaka četvrta će se usuditi da prošeta plažom golih grudi.

Razlog? Nije samo jedan: zdravstveni strah od UV zraka, strah od uznemiravanja i agresije, ali i strah od bodišejmera.

 

Zašto se žene plaše toplesa?

 

Oko 53% ispitanih Francuskinja objasnilo je da ne želi da ogoli grudi u strahu od UV zraka i melanoma. Ovo je objašnjenje posebno izraženo u grupi žena iznad 35 godina, dok mlađe žene toples izbegavaju iz „bezbednosnih razloga”. Čak 50% odsto njih se plaše fizičkog ili seksualnog napada, a 48% se oseća neprijatno jer oseća „požudne poglede muškaraca“. Konačno, 46 odsto brine da će njihova fotografija biti snimljena i objavljena na društvenim mrežama.

Jedna od dve Francuskinje kaže da je bila žrtva „oblika uznemiravanja ili seksualnog napada na plaži“. Suočene sa ovim iskustvom, 39% njih je primenilo različite strategije izbegavanja (pokrivanje tela, okruživanje drugim ljudima, pa čak i odustajanje od kupanja). Očigledno, plaža za žene ostaje javni prostor kao i svaki drugi, sa istim opasnostima. Dupli standardni su suviše ukorenjeni u našu svest.

 

Nezadovoljstvo telom i strah od bodišejmera

Osim straha od seksualnog napada, mnoge Francuskinje se plaše primedbi o svom telu. Stomak, zadnjica i grudi su delovi tela koji se najčešće komentarišu, a čak 16 odsto žena je već bilo žrtva bodišejminga. One su na svojoj koži osetile ismevanje, beskorisne, ali neprijatne primedbe i dobacivanja.

 

Toples u Srbiji: Kakvo je stanje kod nas?

U Srbiji je toples i na plažama i na bazenima zabranjen. Nudizam, pa i toples, dozvoljeni su samo na posebnim plažama, koje su izdvojene. Takođe, u poslednje vreme često se organizuju posebni spa događaji za naturiste, a na Fruškoj gori otvorene su i prve naturističke terme u Srbiji.

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: Antonio Guilem/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate