1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Kontrola sagorevanja: Proverite da...

Kontrola sagorevanja: Proverite da li vam preti burnout

21. април 2023.

| Hana Dunđerov
Izmerite svoj stres za dva minuta

To je jednostavan alat, ali otkriva mnogo. „Kontrola sagorevanja“, ili „profesionalni procenjivač iscrpljenosti“, omogućava nam da za dva minuta izmerimo nivo zadovoljstva na poslu i tako identifikujemo određene znakove upozorenja burnouta, koji često ostaju neprimećeni.

Kontrola sagorevanja: Šta je to?

Kontrola se radi nekoliko puta godišnje kako bi se sprečilo sagorevanje. Jednostavna je vežba, ali koja ne zamenjuje savet zdravstvenog radnika.

Dakle, prema mišljenju stručnjaka, dobro je redovno raditi ovakve „kontrole“. A prema istraživačima sa Univerziteta Harvard, potrebno je samo dva minuta da se izmeri nivo vašeg blagostanja (ili lošeg osećanja) na poslu.

U članku objavljenom 10. aprila 2023. tvrdi se da je „moguće pratiti svoje stanje sagorevanja zahvaljujući jednostavnoj i brzoj aktivnosti“. Specijalista koji je stvorio ovu metodu, u članku objašnjava proceduru koju treba slediti da bi se uradila kontrola sagorevanja.

Kontrola sagorevanja korak po korak

Ocenite nivo stresa na skali od 0 do 10 (0 je zanemarljiv stres, 10 je ekstremni stres) koji osećate za svaki od šest faktora sagorevanja.

Šest faktora sagorevanja su: opterećenje, vrednosti kompanije (koje nam omogućavaju da se povežemo sa našim poslom), nivo nagrada (finansijske i socijalne), nivo podrške (što manje kontrole imamo, veća je verovatnoća da ćemo izgoreti), poštenja (osećaj da nas tretiraju isto kao i kolege) i osećaj zajedništva (što su naši odnosi slabiji, što više živimo u sukobima, to više rizikujemo da se iscrpimo).

Dakle, ako vam je teško da se povežete sa kolegama nakon dugog perioda rada na daljinu, možete oceniti zajednicu sa 8. Nasuprot tome, možete da ocenite opterećenje sa 2 ako imate mnogo posla, ali je to ipak broj zadataka koji možete da uradite. Iako je ukupan broj poena važan, ono što najviše govori o vašem zadovoljstvu poslom je vaš rezultat u svakoj od šest kategorija. Ova aktivnost će vam verovatno pokazati da ste u nekim oblastima ‘dobrog zdravlja’, a u drugim ‘lošeg zdravlja’.

I dok ova jednostavna vežba može da zvuči kao prvo zvono za uzbunu, ona takođe može pomoći u kreiranju plana za budućnost, da se uvedu trajne promene koje će koristiti vašem blagostanju na poslu. Pomoći će vam da sagledate ako se zaista osećate na poslu i koje su oblasti kojima ste nezadovoljni, a potom da zakažete sastanak sa menadžmentom.

 

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: JirapongManjstrong/gettyimagesplus