1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Karijera
  6. /
  7. Kako prepoznati toksične kolege...

Kako prepoznati toksične kolege i postaviti ih na svoje mesto?

14. април 2024.

| Miljana Momirović
Iskoristite ove strategije za bolje odnose u radnom okruženju.

Na poslu čak i sitnice bitno ometaju rad i doprinos, zbog čega može biti značajno identifikovati toksične kolege.

Izbegavanje nije rešenje jer može napraviti više štete nego koristi za ugled u poslovnom okruženju. Istina, biće teško napraviti prvi korak odbrane, posebno ako ste po prirodi introvertni ali trud će se isplatiti. Ne savetujemo da dajete otkaz jer ste tu zbog svojih veština koje su prepoznali nagređeni, a ne neke kolege.

Naučiti kako da se nosite sa konfliktom je veština koja se može naučiti. Ne morate biti posebno empatični, harizmatični, pa čak ni omiljeni da biste poboljšali odnose na poslu. Ogovaranje iza leđa će postati davna prošlost.

U nastavku pogledajte kako da toksične kolege postavite na svoje mesto uz pomoć saveta Tessa West, autorke knjige Jerks at Work.

Kako prepoznati toksične kolege?

Sabotiranje kolega

Kako prepoznati toksične kolege:

1. Odličan u identifikaciji ko ima moć
2. Deluju impresivno, ali samo nadređenima
3. Upoređuje se sa svima
4. Sabotira kolege koji su mu konkurenti

Kako se nositi sa njima:

Nemojte se direktno suočiti sa kolegom koji vas sabotira. Obratite se dobro povezanim ili iskusnim radnicima u vašoj firmi koji su svesni kancelarijske politike i reputacije drugih zaposlenih. Priđite im oprezno i postavljajte pitanja o njihovim iskustvima sa dotičnim kolegom, ne pretpostavljajući da su imali isto iskustvo kao i vi.

Na kraju, vaš cilj je da izgradite razumevanje koliko je problem rasprostranjen i dobijete imena drugih potencijalnih žrtava sa kojima možete porazgovarati.

Ako prikupite dovoljno dokaza kroz ove razgovore, obratite se svom šefu. Na primer, umesto da kažete: „Osećam se nepoštovano i poniženo na poslu“, recite: „Prošlog petka, na sastanku sa klijentima, ova osoba je potkopala moju stručnost pred klijentom.“ Čvrsti dokazi imaju mnogo veću težinu od nejasnih pritužbi.

Prikupljanje zasluga

Kako prepoznati toksične kolege:

1. Ubedljiv i elokventan govornik
2. Čini se pouzdanim u velikim grupama
3. Prihvata zasluge za vaš rad ili ih ne priznaje

Kako se nositi sa njima:

Prikupljanje zasluga je najbolje rešiti po stranu. Ako naučite da negujete svoj „glas“ na poslu, vaše ideje će se držati vas i samo vas. Glas je nešto što treba da imate kada dođete na sastanak — a vaše kolege vam mogu pomoći da uspostavite svoj (i obrnuto).

Pre sledećeg sastanka, okupite se sa svojim kolegama i napravite plan. Obećajte da ćete ponoviti doprinose koje svako od vas deli i odati priznanje tamo gde su zasluge. Na ovaj način ćete podići glas svojih kolega i zaustaviti toksične kolege.

Toksične kolege – buldožeri

Kako prepoznati toksične kolege:

1. Preuzima sastanke prekidajući
2. Pitanja „obrađuju“ kada se ne slažu sa odlukama
3. Direktno preti odgovornim osobama
4. Preuzima važne zadatke tako da drugi zavise od njih.

Kako se nositi sa njima:

Sprečite da toksičnost buldožera tako što ćete naučiti kako da se postavite u ovakvim situacijama. Pokušajte sa suptilnijim pristupom.

Sledeći put kada budete vodili sastanak, počnite sa: „Hajde da svako kaže ono što misli.“ Kolege sa nižom pozicijom će konačno pomoći da uspostave svoju reputaciju u timu. Jednom kada pokrenete tako nešto, vaši budući postupci i vrednost će imati mnogo veću težinu.

Imajte na umu da deo problema može biti i vaš šef. Isključivanje buldožera „u trenutku“ zahteva od osobe na najvišem položaju da ih javno prekine i kaže im da je vreme da se drugi puste da govore.

S druge strane, ko vidite da vaš šef jasno podržava toksične kolega, pokušajte da mu se obratite privatno. Podelite primere onoga što ste primetili i zašto je to štetno za tim – posebno članove koji su nižeg statusa ili više introvertni.

Potpaljivači vatre

Kako prepoznati toksične kolege:

1. Laži sa namerom obmane velikih razmera
2. Izoluje svoje žrtve
3. Izgrađuju lažnu stvarnost koja odgovara njihovim sopstvenim potrebama
4. Manipuliše i narušava vaše samopoštovanje

Kako se nositi sa njima:

Tajno oružje ovog tipa toksičnosti je društvena izolacija. Da biste se borili protiv njih, potrebno je da izgradite svoju društvenu mrežu, ciglu po ciglu. Pristupite kolegi sa kojim ste se družili da dobijete povratnu informaciju o tome kakva je vaša reputacija na poslu. Potpaljivači vatre stvaraju fiktivnu verziju onoga što drugi misle o vama, tako da je važno znati šta ljudi zaista misle. Može vam pomoći da izađete iz sveta koji je ova osoba napravila i da vidite stvari jasnije.

Okružite se uticajnim (i ljubaznim) ljudima koji su spremni da se priključe i pomognu. Oni će vam trebati da vas zaštite i podrže ako odlučite da se suočite sa ovim kolegom. Nikada nemojte ovo raditi sami.

Na kraju, zabeležite sve. Dokumentovanje njihovog ponašanja služi kao dokaz onoga što vam je kolega rekao privatno i lično. To ih primorava da potvrde stvari u pisanoj formi, što im otežava da kasnije promene priču.

Izvor slike: Nuthawut Somsuk/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate