1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Karijera
  6. /
  7. Da li vam društvene...

Da li vam društvene mreže sabotiraju karijeru?

10. јул 2024.

| Snežana Vranić
Ili je možda čine boljom?

Danas smo svi umreženi na razne načine, a da nekad toga nismo ni svesni. I dok možda ono što postavljamo na LinkedIn stvara dobru sliku o nama, ono što delimo na drugim mrežama je možda kvari. Da li zaista društvene mreže utiču na karijeru?

Društveni mediji su na neki način ono kako se predstavljamo svetu. Kada se koriste pametno, oni vam mogu pomoći da dobijete sledeći posao, da se upustite u novu industriju ili da postavite temelje za uspešno pokretanje sopstvenog posla. Rubbi Bhogal-Wood (Rubi Bogal Vud) je stručnjak za društvene medije i osnivač Wild & Form Digital. Podelila je nekoliko saveta.

Kako društvene mreže utiču na karijeru?

Čak 94% regrutera i poslodavaca koristi društvene medije za traženje talenata. Možda to deluje sasvim u redu, ali zastrašujuće je da čak trećina poslodavaca odbija kandidate na osnovu nečega što su videli na profilima na društvenim mrežama. Fotografije koje objavljujete, postovi, pa čak i gramatika će biti uzeti u obzir. Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da vidite da li društvene mreže utiču na vašu karijeru.

Proverite se

Za početak, najbolje bi bilo da vidite kakve informacije mogu da izađu o vama. Obrišite istoriju pregledača pre nego što to uradite jer može uticati na rezultate ono što ste već tražili. Unesite svoje ime, obrazovanje i trenutnog poslodavca u traku za pretragu i pogledajte rezultate.

Šanse su da, čak i ako ste imali na umu da sadržaj koji objavljujete može doći do poslodavca, možda treba da preradite nešto da biste ostavili bolji utisak. Takođe je vredno proveriti i podesiti neke od vaših podešavanja privatnosti.

Nemojte gubiti dodir sa dešavanjima

Veoma je važno da budete u korak sa najnovijim dešavanjima, mišljenjima i trendovima. Naročito, ako ste trenutno bez posla. Ne želite da se na intervjuu pokažete kao neko ko je van dešavanja, niti da preispitujete svoje veštine i znanja dok čekate da se pojavi sledeća prilika.

Uključite se u važne diskusije kojima možete dodati vrednost. Pogledajte šta se dešava na mrežama kao što su LinkedIn ili Twitter. Možda je u nekim diskusijama vredno pokazati svoje znanje i stavove.

Nemojte se ograničavati

Kada pronađete kanal društvenih medija koji najbolje prikazuje vas i vašu karijeru, prihvatite ga! Zašto ne biste napisali ili snimili svoje mišljenje o nečemu? Bićete iznenađeni uticajem koji kratak, informativan, članak na društvenim medijima može imati na to da budete primećeni. Postoji mnogo kreativnog prostora da pokažete svoje znanje. Postoji mnogo kreativnog prostora da pokažete svoje znanje.

Nemojte se izolovati

Duh zajednice nikada nije bio živahniji i podržavajući nego što je sada na društvenim mrežama. Bez obzira da li tražite novi posao, razmišljate o prelasku u novu industriju ili ne znate šta će biti vaš sledeći korak u karijeri, ovi ljudi mogu da vam pomognu. Instaram je prepun naloga koji vam mogu pružiti svakodnevnu podršku, podele besplatno znanje i povežu vas sa ljudima zahvaljujući kome ćete se približiti stabilnom prihodu.

Stvorite brend

Odvojite vreme da razmislite o tome kako možete da iskoristite sve najbolje delove svojih profesionalnih kvaliteta na društvenim mrežama kako bi budući poslodavac ili saradnik mogao da sazna više o vama. Canva je odličan alat da kreirate šablone brendova. I nemojte se ustručavati da podelite nekoliko detalja o vama kao osobi. Poslodavci će vas angažovati ne samo zbog veštine, vež i zbog ličnosti koja će se uklopiti u njihov tim.

Izvor slike: PeopleImages/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate