1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Karijera
  6. /
  7. Kako da vodite biznis...

Kako da vodite biznis sa prijateljicom, a da zadržite i jedno i drugo?

03. јул 2024.

| Snežana Vranić
Ovo nije uvek bajkovito kako zamišljamo...

Dok neki smatraju da je biznis sa prijateljicom sjajna ideja, drugi su svesni da to može da bude štetno ili po biznis ili po prijateljstvo.

Rad sa najboljim prijateljem može biti veoma prijatno i korisno iskustvo, ali to može i da bude mač sa dve oštrice. Na to naravno utiče to koliko ste dobri prijatelji, ali i koliko su kompatibilne vaše ličnosti na radnom polju. Zbog toga je razvijanje biznisa sa bliskom osobom veoma problematično.

Kako da vodite biznis sa prijateljicom?

Prvenstveno morate da budete svesni da iako možda imate istu viziju, niste ista osoba. Kako rastete i kao pojedinci i kao profesionalci morali biste da se prilagođavate i da učite jedno sa drugima. Međutim, da biste uspeli u tome, trebalo bi da usvojite nekoliko saveta.

Postavite jasne granice od samog početka

Postavljanje jasnih granica između posla i ličnog života je prva stvar koju morate da uradite. Način na koji provodite vreme zajedno mora da bude nameran. Dakle, ako ste u kancelariji i radite onda se fokusirajte na to, a ako ste napolju na piću i uživate, prepustite se toj atmosferi.

Definisanje jasnog radnog vremena, kao i određenog vremena kada radite zajedno ili čak kada razgovarate o poslu vam može pomoći da poštujete međusobno vreme i lične obaveze. Na primer, nema potrebe da zovete prijateljicu zbog poslovne teme kada su njoj došli gosti u posetu. Takođe, korišćenje različitih komunikacijskih alata za posao i lična ćaskanja mogu pomoći u tome.

Biznis sa prijateljicom: Ne plašite se teških razgovora

Pripemite se na izazove kada radite sa prijateljima. Nemojte se vrteti oko tema koje je teško rešiti kao što je to kako napreduje vaš radni odnos. Kada razgovarate o poslovnim temama, važno je da na prebacujete atmosferu u ličnu sferu. Najbolje je da zakažete razgovore kako biste razgovarali o svim problemima vezanim za posao na koji nailazimo zajedno. Ovo podrazumeva i izbegavanje pripisivanja krivice jednih na druge koji pomaže da prijateljstvo i profesionalno poštovanje ostanu netaknuti. Ako atmosfera postane teška, onda pokušajte da dođete do srži problema jer bi to moglo da bude i nešto van posla. Ako vidite da je vašoj prijateljici teško zbog nekih životnih stanja, nemojte ignorisati taj instinkt ili gurnuti probleme pod tepih iz straha da će vam se prijateljstvo pokvariti.

Ne dozvolite da njihova radna drama ili da postane vaša radna drama

Bez obzira gde radite i sa koliko ljudi radite uvek postoji opasnost da budete upleteni u poslovne intrige. Neće svi dobro raditi zajedno i neće se svi svideti jedni drugima i to je sasvim u redu. Međutim, upadanje u središte problema koji vaš prijatelj ima na radnom mestu nikada nije dobra ideja. Imajte na umu da ne dozvolite da vaša lična lojalnost ne ometa druge odnose na radnom mestu.

Dakle,  ako neko ima problem sa vašom prijateljicom, kao prijatelj bi trebalo da ih saslušate, ali kao kolega ne bi trebalo da se mešate ili da dozvolite da to utiče na vaš radni odnos sa pomenutim kolegom. Čak i ako želite da zaštitite prijateljicu, najbolje je da se ne mešate. Naravno, to ne znači da im ne možete dati savet.

Prepoznajte kvalitete jedno drugog

Veoma je važno da umete da prepoznate poslovne veštine jedno drugog. Na primer, ako je jedna od vas dobra u detaljima, a druga u stvaranju velikih poslovnih vizija, to bi mogla da bude dobitna kombinacija. Svejedno da li radite zajedno na istim projektima sve vreme ili ste u odvojenim timovima u istoj zgradi, računajte jedni na druge na podršku i podelite svoje prednosti.

Biznis sa prijateljicom: Nemojte se takmičiti među sobom

Može biti teško ako vaša prijateljica dobija poslovnu priliku koju vi želite. Naravno, srećni ste zbog njih, ali proslavljanje njihove velike pobede može da bude bolno. Prvenstveno, važno je da znate da niste loša osoba ako niste baš toliko uzbuđeni zbog njih. Ali nemojte se upoređivati sa njima. Kao što postoje oblasti u kojima su oni bolji, tako postoje oblasti u kojima ste vi dobri. Poređenje i nadmetanje, unutar i van radnog mesta mogu dovesti do zavisti i ljutnje što može uticati na vaš lični odnos. Važno je da podržavate jedno drugo. Fokusirajte se na sledeći cilj.

Verujte jedni drugima

Saznanje da imate nekoga ko će da vam čuva leđa predstavlja vrhunsku snagu posebno za žene. Kada radite sa prijateljima, poštovanje, empatija, transparentnost, razumevanje i poverenje su od vitalnog značaja. Upravo ovo su stubovi na koje će te se osloniti kada stvari postanu teške. Srećom, prijateljstva ovo već imaju kao osnovu, tako da njihovo dovođenje na radno mesto može samo imati koristi za vas oboje.

Da biste imali koristi od ovih stvari na poslu, budite otvoreni o svojim mislima, osećanjima i očekivanjima kako biste sprečili nesporazume i ojačali poverenje. Ako osećate da vaša prijateljica nije davala prioritet određenim projektima na poslu, morate da budete iskreni prema njima.

Izvor slike: BartekSzewczyk/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate