1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Veganska italijanska pita od...

Veganska italijanska pita od jabuka biće vaš omiljeni desert!

27. avgust 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Jabuke su vekovima bile omiljeni sastojak kolača za domaćice svih naroda, pa Italijani ne izostaju mnogo. Ovog puta, naša blogerka Aliz Tisoczki donela vam je recept za italijansku pitu od jabuka, torta di mele – naravno u veganskoj verziji.

Poreklo ove pite od jabuka ne može se precizno utvrditi, ali istraživači polaze od činjenice da je slično, mešano jelo od testa počelo da se peče u manastirima iz četrnaestog veka – iako se u to vreme uglavnom radilo sa lukom.

To je zapravo bila slana pita sa malo jabuke u njoj. Od tada, naravno, širom sveta su kreirali sopstvenu verziju recepta… Samo pomislite na američku pitu od jabuka ili francuski obrnuti kolač od jabuka, a postoji engleski kolač od mrvljenih jabuka, kada se jabuka izlivena na prhko testo posipa sa malo šećera i putera izmrvljenog brašna, koje se rustikalno stavlja na vrh. I ova verzija je izašla iz nedeljnih kuhinja domaćica, a ne iz frižidera poslastičarnica, jer je reč o jednostavnom, domaćem receptu. Ovoga puta italijanska torta di mele se pravi isključivo od biljnih sastojaka.

Italijanska pita od jabuka

Sastojci:
(za okrugli kalup za torte prečnika 21 cm)
20 dkg belog brašna
10 dkg ovsenog brašna (može samo od običnog brašna, ali će ovako kolačići biti malo zdraviji)
7,5 dkg šećera
1 kašičica praška za pecivo
2 kašike kokosovog ulja
Isceđeni sok i rendanu koru od 3 mandarine pomešati sa 1 dcl biljnog mleka
1 srednja jabuka isečena na kockice za testo i još 1 srednja jabuka narezana na kriške kao ukras

Priprema:
1. Prosejte brašno i ovsene pahuljice, umešajte šećer i prašak za pecivo.
2. Iscedite sam mandarine i pomešajte njihov sok sa biljnim mlekom.
3. Rastopite kokosovo ulje.
4. Pomešajte smesu brašna, mleka sa sokom mandarina i mast, pa masu sipajte u podmazan pleh posut prezlama. Prvo sam po vrhu pospite kockice jabuke, a zatim ukrasilte vrh kriškama.
5. Pecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni oko 40 minuta pa ostavite da se ohladi u kalupu. Njegova tekstura se mnogo menja kako se hladi. Ako se seče dok je još toplo, sredina može ostati lepljiva.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: margouillatphotos/iStock/Getty Images Plus via Getty Images