1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Slatke kuglice od šargarepe...

Slatke kuglice od šargarepe kao ultimativna uskršnja poslastica

05. април 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Još jedna faza u evoluciji poslastica od šargarepe su slatke kuglice. Što je dobro jer su bez glutena, ne sadrže dodatni šećer, pune su zdravih masnih kiselina, antiinflamatornih začina i ne treba ih čak ni peći.

Na Uskrs 2023. godine, umesto kolača od šargarepe, hit će biti kuglice od šargarepe. Urme čine osnovu kuglica sočne, meke, ali hrskave teksture.
Naravno, ne može mu nedostajati ni uobičajenih začina, koje stavljamo i u kolač od šargarepe.

Za kuglice od šargarepe , koje se već nalaze u našoj ostavi, potrebno je samo 9 sastojaka . Ako imamo  30 minuta, možemo pripremiti božanstvenu poslasticu ne samo za Uskrs , već i za rođendane, proslave ili samo kao užinu.

 

Šta čini kuglice od šargarepe slatkim?

Urme su osnova kuglica za torte od šargarepe. Ovo već daje osnovni slatki ukus ovom uskršnjem desertu. Ovo se može još više naglasiti ako se kokosovo brašno koristi kao suvi sastojak. Za savršen ukus torte od šargarepe, ne možete propustiti malo suvog grožđa. Pošto seckalica prerađuje sastojke, to nije ni primetno onima koji inače nisu veliki ljubitelji sušenog voća.

Kako se prave kuglice  od šargarepe?05

Sastojci 

  • 83 g oljuštene, seckane šargarepe (ovo je otprilike 1-2 šargarepe u zavisnosti od veličine)
  • 200 grama urmi
  • 210 grama orašastih plodova (mogu se zameniti drugim uljnim semenkama, kao što su orasi ili indijski oraščići)
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • ¼ kašičice morske soli
  • ¾ kašičice mlevenog cimeta
  • ½ kašičice mlevenog đumbira
  • 1 prstohvat mlevenog muškatnog oraščića
  • 36-54 grama kokosovog brašna (ili bademovog brašna)
  • 41 gram suvog grožđa (ili drugog sušenog voća)

Priprema:


  1. Šargarepu stavite u blender i dobro izblendajte.
  2. Dodajte urme i meljite dok se ne formira gusta smesa. Zatim izvadite iz seckalice i ostavite na stranu.
  3. U blender dodajte orahe, vanilu, so i začine. Sameljite do konzistencije krupnog brašna za oko 15 sekundi. Zatim dodajte urme i šargarepu.
  4. Meljite oko 1 minut dok ne dobijete homogenu masu. Ne preterujte. Potrebna nam je masa koja se oblikuje, a ne da izgleda kao pire.
    Dodajte oko 2 supene kašike kokosovog brašna i umešajte u smesu. Ako se ne meša, skinite poklopac i izgnječite rukom. Kada bude spremno, dodajte suvo grožđe (ili drugo sušeno voće) i još malo iseckajte dok se ne sjedini.
  5. Formirajte loptice. Ako je masa previše lepljiva dodati još malo kokosovog brašna.
  6. Uvaljajte kuglice u kokos ili mak, pa ostavite u frižideru najmanje 15 minuta pre serviranja.
    Kuglice od šargarepe mogu da se čuvaju u frižideru nedelju dana, a u zamrzivaču do mesec dana.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: Grandbrothers/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate