
Ručak na brzinu: Hrskave pljeskavice od bundeve
23. јануар 2023.
| Miljana Momirović
Možda ste isprobali čuvene pljeskavice od krompira ali vredi probati i ove hrskave pljeskavice od bundeve. Njihov specijalan ukus i dodatan izvor vitamina koji sadrže raspametiće vaša čula. Uz sve to – prave se za samo 20 minuta.
Ručak za 20 minuta: hrskave pljeskavice od bundeve
Ako niste bundevi dali šansu, trebali biste jer zaista vredi! Ovo tvrdo veliko povrće je pomalo naporno za čišćenje ali pečenjem dobija neverovatan bogat i sladak ukus. Pljeskavice od bundeve možete peći u tiganju, ali i u rerni na papiru za pečenje ukoliko želite zdraviju varijantu.
Sastojci za hrskave pljeskavice od bundeve
- 1/2 srednje rendanog crnog luka
- 6 šolja rendane bundeve (koristite krupniju stranu rende)
- 1 kašika praška za pecivo
- so i biber
- 2 jaja
- 1/4 šolje mekog brašna
- 3 kašike fino izblendanih ovsenih pahuljica
- 2-3 kašičice sveže žalfije
- biljno ulje za prženje
Priprema hrskavih pljeskavica
- Rendani luk ostavite da pusti vodu dok pripremate ostale sastojke. Kada se dobro ocedi, uz pomoć kuhinjskog ubrusa iscedite preostalu vodu.
- U većoj činiji pomešajte luk sa rendanom bundevom, dodajte so, biber, prašak za pecivo i žalfiju. Zatim dodajte i ovas i brašno. Na kraju sve lagano sjedinite sa umućenim jajima.
- Zagrejte veći tiganj do srednje toplote, a zatim dodajte ulje. Umesto velikih, oblikujte manje i tanke pljeskavice – ovako će biti još hrskavije.
- Pljeskavice od bundeve servirajte uz kiselu pavlaku ili grčki jogurt. Prijatno!
View this post on Instagram
Dodatan savet za serviranje
Ukoliko imate malo više vremena u kuhinji, pljeskavice od bundeve možete servirati i kao hamburger. Umestite testo za lepinje i pre pečenja ga rasecite kao što je prikazano na fotografiji. U sredinu stavite indijski orah koji će da posluži kao peteljka od bundeve.
Nakon što se ispeče i prohladi, rasecite lepinju i namažite kiselu pavlaku ili grčki jogurt. Dodajte povrće po želji i vašu pljeskavicu od bundeve.
View this post on Instagram

Diplomirana ekonomistkinja i stručnjakinja za digitalni marketing, novinarsko iskustvo je stekla na portalima lepotaizdravlje.rs i casadesign.rs. Strastvena zaljubljenica u skincare inovacije i minimalistički stil, prati najnovije trendove – posebno kada su u pitanju visoka moda i lepota. Slaba tačka su joj vanila parfemi i dobro rumenilo.
Izvor vesti: marieclaire.hu
Izvor slike: A_Lein/GettyImagesPlus