1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Praziluk popularniji od avokada:...

Praziluk popularniji od avokada: Probajte fenomenalan recept za krem čorbu od praziluka

02. март 2023.

| Hana Dunđerov
Kako je praziluk ubio avokado

Zaboravite na avokado! Praziluk zvanično nosi titulu najtrendi povrća, a sve zahvaljujući svojoj megapopularnosti na TikToku. Kako je uopšte došlo do toga da praziluk zameni avokado?!

Tajna italijanske kuhinje je laka: nikada se ne odričite luka i belog luka. Pravilo dinstanja luka, uz obavezan dodatak šargarepe i celera  u najraskošnija jela, jeste stub oko koga je izgrađena italijanska kuhinja. Šta se dešava kada praziluk uđe u kuhinju i pokuša da otme presto veličanstvu luku? Veliki prasak kreativnosti!

Koje su prednosti praziluka?

Suptilan, sveprisutan… Prve benefite praziluka otkrili su još Egipćani u svojoj farmakopeji.  Postoje indicije da je praziluk bio često i na meniju rimskog cara Nerona.  Široko je rasprostranjen na Bliskom istoku i u Evropi. Svojevremeno se verovalo da praziluk podstiče plodnost i da je muški afrodizijak.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Herrlich Private Dining & Recipes (@herrlich.dining)

Kako se priprema praziluk?

Može se pržiti, dinstati, blanširati… po vašem izboru. I začini su vam na volju: neko ga voli sirovog i nezačinjenog, neko koristi izuzetno jake začine. Ono što je izvesno jeste da praziluk upotrebljen umesto tradicionalne kombinacije crni i beli luk da je potpuno drugačiji ukus jelima.

Najbolji recepti sa prazilukom na TikTok-u najviše vole jela u kojima je praziluk ne osnova, nego glasvni sastojak. Tu su brojna variva i salate. Ono što je svima omiljeno jeste čuvena čorba od praziluka. Ukrštaju ga sa povrćem, celerom, šargarepom, tikvicama, kao i živinskim mesom ili ribom.


 

Čorba od praziluka – recept

Sastojci:

1 manji struk praziluka
250 g pilećeg belog mesa
1 manja tikvica
1,2 l supe od povrća
1 žumance
2 kašike pavlake
1 kašika gustina
biber, so
ulje

Priprema:
1. Praziluk i tikvicu očistiti i iseći na kockice. Pileće belo meso takođe iseći na kockice.
2. Na malo ulja propržiti praziluk, a potom dodati kockice piletine, pa i njih kratko propržiti da meso promeni boju. Nastaviti dinstajući uz povremeno dolivanje supe od povrća po potrebi.
3. Nakon što piletina napola omekša, ubaciti tikvice, sipati preostalu supu i nastaviti kuvanje.
4. Posebno umutiti žumace, gustin i pavlaku, te sipati u čorbu pred kraj kuvanja nakon što svi sastojci omekšaju. Dodati začine po ukusu i dobro izmešati.

Savet: Ukoliko je čorba nakon kuvanja gušća, sipajte malo vode po potrebi.

Izvor vesti: marieclaire.it

Izvor slike: NatalyHanin/GettyImagesPlus