Praziluk popularniji od avokada: Probajte fenomenalan recept za krem čorbu od praziluka
02. март 2023.
| Hana DunđerovZaboravite na avokado! Praziluk zvanično nosi titulu najtrendi povrća, a sve zahvaljujući svojoj megapopularnosti na TikToku. Kako je uopšte došlo do toga da praziluk zameni avokado?!
Tajna italijanske kuhinje je laka: nikada se ne odričite luka i belog luka. Pravilo dinstanja luka, uz obavezan dodatak šargarepe i celera u najraskošnija jela, jeste stub oko koga je izgrađena italijanska kuhinja. Šta se dešava kada praziluk uđe u kuhinju i pokuša da otme presto veličanstvu luku? Veliki prasak kreativnosti!
Koje su prednosti praziluka?
Suptilan, sveprisutan… Prve benefite praziluka otkrili su još Egipćani u svojoj farmakopeji. Postoje indicije da je praziluk bio često i na meniju rimskog cara Nerona. Široko je rasprostranjen na Bliskom istoku i u Evropi. Svojevremeno se verovalo da praziluk podstiče plodnost i da je muški afrodizijak.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Kako se priprema praziluk?
Može se pržiti, dinstati, blanširati… po vašem izboru. I začini su vam na volju: neko ga voli sirovog i nezačinjenog, neko koristi izuzetno jake začine. Ono što je izvesno jeste da praziluk upotrebljen umesto tradicionalne kombinacije crni i beli luk da je potpuno drugačiji ukus jelima.
Najbolji recepti sa prazilukom na TikTok-u najviše vole jela u kojima je praziluk ne osnova, nego glasvni sastojak. Tu su brojna variva i salate. Ono što je svima omiljeno jeste čuvena čorba od praziluka. Ukrštaju ga sa povrćem, celerom, šargarepom, tikvicama, kao i živinskim mesom ili ribom.
Čorba od praziluka – recept
Sastojci:
1 manji struk praziluka
250 g pilećeg belog mesa
1 manja tikvica
1,2 l supe od povrća
1 žumance
2 kašike pavlake
1 kašika gustina
biber, so
ulje
Priprema:
1. Praziluk i tikvicu očistiti i iseći na kockice. Pileće belo meso takođe iseći na kockice.
2. Na malo ulja propržiti praziluk, a potom dodati kockice piletine, pa i njih kratko propržiti da meso promeni boju. Nastaviti dinstajući uz povremeno dolivanje supe od povrća po potrebi.
3. Nakon što piletina napola omekša, ubaciti tikvice, sipati preostalu supu i nastaviti kuvanje.
4. Posebno umutiti žumace, gustin i pavlaku, te sipati u čorbu pred kraj kuvanja nakon što svi sastojci omekšaju. Dodati začine po ukusu i dobro izmešati.
Savet: Ukoliko je čorba nakon kuvanja gušća, sipajte malo vode po potrebi.
Izvor vesti: marieclaire.it
Izvor slike: NatalyHanin/GettyImagesPlus