1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Potaž od spanaća kao...

Potaž od spanaća kao idealan prolećni obrok!

25. mart 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Neki ga vole, a neki ne. Međutim, ova kremasta čorba od spanaća sigurno će većini biti favorit!

Za svakoga čorba od spanaća znači nešto drugačije: za nekoga je to trauma iz detinjstva, zatim hrana u koju su se kasnije zaljubili, za nekoga večna i nepobitna ljubav. Kakav god odnos da imamo sa njim, svakako će nam trebati dobar recept.

Varivo od spanaća možete da kuvate tokom cele godine, na sreću nije vezan za godišnje doba ili za određeni mesec. Naravno, u proleće i leto može da se pravi i sa svežim listovima, što može da izazove još veću radost, mada se mora napomenuti da nema problema sa kvalitetnim smrznutim povrćem. Mi vam u nastavku predstavljamo ukusnu kremastu čorbu koja se priprema brzo i jednostavno.

Potaž od spanaća

 

Sastojci
450 g smrznutog spanaća ili 800-900 g svežeg spanaća
5 čenova belog luka
50 g maslca
500 ml mleka
200 ml pavlake za kuvanje (sa minimalno 20% mlečne masti)
2 kašike suncokretovog ili maslinovog ulja
3 kašike finog brašna (ili 5 kašika pirinčanog brašna)
1 kašičica belog bibera
so prema ukusu
200 ml voda
5 srednjih komada krompir (kao prilog, oljušten, isečen na kockice, kuvan dok ne omekša u malo posoljenoj vodi)

Priprema:

  1. Stavite španat da se kuva u slanoj vodi.
  2. Beli luk izgnječite, pa zagrejte ulje i prodinstajte.
  3. Dodajte puter. Promešajte i kuvajte nekoliko minuta, pa dodajte 200 ml vode. Kuvajte još 5-7 minuta.
  4. Kada se španat skuvao procedite ga. Ukoliko ste izabrali svež, iseckajte ga nožem. Dodajte u njega mleko i pavlaku za kuvanje, dobro promešajte i ubacite u smesu putera i belog luka.
  5. Mešajte dok smesa ne provri. Smanjite vatru i ostavite da se krčka.
  6. Pomešajte brašno sa 200 ml vode dok ne dobijete smesu bez grudvica.
  7. Dodajte brašno u španat i ostaviti da provri, stalno mešajući.
  8. Čorba bi trebalo da bude glatka, ne previše gusta.
  9. Dodajte so i biber po ukusu.
  10. Poslužite uz kuvani krompir.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: Wiktory/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate