1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Hrskavi pohovani paradajz biće...

Hrskavi pohovani paradajz biće vaš novi letnji favorit!

09. jul 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Dobro znamo da sve može da se pohuje, ali prženi paradajz je verovatno za mnoge još uvek šokantan. Međutim, to je zaista posebno i božanstveno ukusno jelo!

Pohovani paradajz je klasičan recept američkog juga, gde se, kao i kod nas, ne zanemaruje duboko pržena hrana. Tajna recepta je u tome što se hrana pravi od zelenog, odnosno nezrelog paradajza – to garantuje da je povrće dovoljno čvrsto da se može pohovati.

Odavde nema ništa komplikovano, paradajz se može pohovati na tradicionalan način, ali ako želite da jelo pripremite na istinski autentičan način, sledite južnjačku metodu koja koristi kukuruzno brašno i kefir.

Pohovani paradajz

Ukusni, hrskavi prženi paradajz su zaista začinjeni od mešavine začina cajun i začinjenog sosa umešanog u prezle, ali slobodno ga prilagodite svom ukusu i koristite svoje omiljene začine. Prženi paradajz možete jesti sa vašim omiljenim umakom, ali njime možete obogatiti i salate ili sendviče! Definitivno vredi pokušati, posebno ako ste već ljubitelj pohovanih tikvica ili kolutova patlidžana.

Sastojci za pohovani paradajz:

4 srednja zelena paradajza; isecite na kolutove debljine 1 cm
1 šolja mekog brašna
1 šolja kukuruznog brašna
1 kašičica mešavine začina cajun (umesto toga možete koristiti bilo koju svoju omiljenu mešavinu začina)
2 velika jajeta
1/2 šolje kefira
malo ljutog sosa po ukusu (opciono)
ulje za prženje
krupna so

Pohovoani paradajz priprema:

  1. Zeleni paradajz isecite na kriške debljine jedan centimetar, krajeve ostavite sa strane. Osušite kriške papirnim ubrusom.
  2. Nađite dve šire, malo dublje činije za suvi i vlažni deo sastojaka: u jednu pomešajte brašno, kukuruzno brašno i mešavinu začina, a u drugu pomešajte kefir sa dva jajeta i ljutim sosom.
  3. Prvo umočite paradajz u vlažnu mešavinu s jajima, a zatim ih temeljno uvaljajte u suve sastojke. Pustite ih da se odmore nekoliko minuta!
  4. Dok se paradajz odmara, u tiganju ili šerpi sa višim zidovima zagrejte dosta ulja. Pržite kriške do zlatno smeđe boje, a zatim ih pospite krupnom morskom solju po ukusu
  5. Jedite ga samog sa  omiljenim umakom ili ga dodajte u sendvič ili salatu!

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: StephanieFrey/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate