1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Pita od blata: Neodoljiva...

Pita od blata: Neodoljiva čokoladna torta sa keksom

26. april 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Pita od blata, sa ne tako zvučenim imenom, zapravo je neverovatno čokoladna, dekadentna poslastica. 

Niko ne zna tačno poreklo pite od blata, ali nekolicina tvrdi da je sa njom eksperimentisala domaćica tokom Drugog svetskog rata koja je želela da sastavi neke veoma ukusne, dekadentne slatkiše od siromašnih sastojaka koje je imala u kući.

Prema drugoj priči, slatkiš dolazi iz oblasti Džeksona u Americi. Jenny Meyer (Dženi Mejer), koja je izgubila kuću na obali Misisipija u prolećnoj poplavi 1927. godine, radila je u ovoj oblasti kao pomoćnica u kuhinji kada je kuvar prvi put probao ovu čokoladnu poslasticu. Drugi kažu da ga je gospođa Meyer sama napravila pitu i pokazala kuvaru, a ne obrnuto.

Ovaj desert na bazi keksa, prekriven kremastom čokoladom, jede se sa šlagom ili sa sladoledom. Oreo keks se uglavnom koristi za podlogu, ali je naravno veoma ukusan i sa drugim keksima.

Pita od blata- recept

Sastojci:
Za sloj od keksa:
200 grama zdrobljenog keksa
100 grama putera (otopljenog)
1 kašika kakao praha

Za biskvit:
250 grama brašna
125 grama šećera
65 grama kakao praha
1 puna kašičica praška za pecivo
1 kašika jabukovog sirćeta
250 ml vode
200 ml ulja
1 kašičica arome vanile

Za kremu:
3 dcl biljnog mleka
2/3 vrećice pudinga od vanile
100 grama šećera
1 kašika kakao praha
2 kašike putera


Pita od blata- način pripreme:

1. Pomešajte sastojke za podlogu od keksa i rasporedite po dnu četvrtastog pleha. Stavite u rernu na 160 stepeni na četvrt sata, a zatim ostavite da se potpuno ohladi.
2. Za biskvit pomešati brašno sa kakao prahom, šećerom i praškom za pecivo, pa dodati vodu i ulje, mešati dok smesa postane glatka. Pazite da ne bude grudvica. Dodajte 1 kašiku jabukovog sirćeta i aromu vanile. Sipajte na podlogu od keksa, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta.
3. U međuvremenu od pudinga napraviti gust krem, pa ga pomešati sa kakao prahom, šećerom i puterom. Kad se sve ohladilo, čokoladnu tortu premazati kremom!

Poslužiti sa kašikom sladoleda ili šlaga.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: Ryzhkov/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate