Otrovna mešavina: 5 namirnica sa kojima mleko ne sme da se kombinuje
Jedna kombinacija je posebno zabranjena
14. јул 2024.
| Snežana VranićNajskuplji restorani sveta su čist luksuz, glamur i elegancija. Uz neobične ukuse, sam ambijent vas vodi u sasvim novi svet.
Kulinarska umetnost je dostigla nove visine, ali se sada pojavljuju kao pravi epicentri uživanja. Hrana može da posluži kao prazno platno za neobuzdanu maštu i izražavanje, ali ambijent je takođe taj koji će vašem doživljaju dodati sofisticiranost i atmosferu nesvakidašnjeg.
Upravo ovo je najskuplji restoran na svetu. Na čelu sa cenjenim kuvarom sa dve Michelin zvezdice Pakom Ronserom (Paco Roncero), ovo je sve samo ne običan restoran. Obrok će vas koštati oko 2 380 USD po glavi, ali restoran obećava i iskustvo kao nijedno drugo. Restoran je otvoren samo od 1. juna do 30. septembra i prihvataju samo 12 jedinstvenih gostiju.
View this post on Instagram
Tokom obroka, tim od 25 ljudi će vas voditi kroz meni od 20 jela, dok priprema traje oko 3 sata. Svako jelo je umetničko delo. Međutim, lasersko svetlo oko vas i elementi virtuelne stvarnosti će vas odvesti u nove dimenzije, a projekcijsko mapiranje dodaje eterični dodir ambijentu.
U pitanju je restoran svetske klase koji pomera granice gastronomije svojim avangardnim pristupom obedovanju i svojim impresivnim multi-senzornim iskustvom. Uz svako jelo, večera u ovom restoranu je kao gledanje nastupa uživo. Da bi napravio degustacioni meni sa ubedljivom pričom, glavni kuvar restorana Rasmus Munk zajedno sa svojim timom kuvara crpe inspiraciju iz različitih izvora, uključujući istoriju, prirodu i kulturu. Cena po obroku je oko 2 205 USD.
View this post on Instagram
Gosti moraju da kupe karte i da se prijave na listu čekanja kako bi zagarantovali mesto. Ovo iskustvo traje od četiri do šest sati, pa se podstiče da gosti budu radoznali i spremni na avanturu.
Masa je kulinarski dragulj i jedan od najskupljih restorana u ovom gradu sa tri Mischelin zvezdice. Glavni kuvar je Masajoši Takajama (Masayoshi Takayama) i ovo je jedno od najprestižnijih ii najtraženijih lokacija za ručavanje širom sveta. Restoran je poznat po svom prepoznatljivom iskustvu u kom kupci veruju da napravi prilagođeni meni za degustaciju (750 USD).
View this post on Instagram
Restoran je intiman i skroman što faje fokus na kulinarsku umetnost. Ona se ističe po vrhunskom kvalitetu svojih sastojaka. Svaki ručno rađeni komad sušija pokazuje stručnost, tačnost i poštovanje prema autentičnim ukusima.
Restoran se smatra jednom od najskupljih opcija restorana u Las Vegasu. On predstavlja vrhunac elegancije i sofisticiranosti u čast pokojnog kuvara čije ime nosi restoran. Restoran ima tri Mischelin zvezdice i pruža neuporedivo iskustvo u restoranu. Degustacijski meni košta oko 485 USD sa uparivanjem vina koje može varirati od 299 do 999 USD.
View this post on Instagram
Ambijent podseća na raskošnu gradsku kuću u stilu Art Deco koja ima mermerne podove i baštensku terasu. U njihovom tihom i intimnom ambijentu, ovo je iskustvo koje se ne propušta.
Ovaj restoran je smešten među najneuhvatljiviim svetskim destinacijama za ručavanje. On predstavlja neuporedivo carstvo kulinarske izvrsnosti. Cena obroka je 560 USD po glavi, a restoran ima ograničeni kapacitet sedenja od samo 10 gostiju što doprinosti njegovoj privlačnosti kao najpoželjnijem iskustvu u restoranu.
View this post on Instagram
Posetiocima se priređuje impresivan spektakl dok borave u restoranu kojim rukovodi francuski kuvar Paul Pairet. U ponudi je kulinarska simfonija od 20 jela. On ima tri Mischelin zvezdice.
Snežana Vranić je autorka koja vrlo rado istražuje teme zdravlja i gastronomije, što je prešlo i u njen profesionalni angažman. Međutim, njeno polje interesovanja obuhvataju i teme povezane sa astrologijom, kao i razumevanjem međuljudskih odnosa. Snežana je aktivan autor i na portalu lepotaizdravlje.rs.
Izvor slike: Yaroslav Astakhov/GettyImagesPlus
Jedna kombinacija je posebno zabranjena
Svet vina prepun je tajni
Ili bar prvu nagradu po ukusu norveškog plivača...