Lazanje od tikvica bez glutena: Ukusan i zdrav recept
11. februar 2023.
| Snežana VranićLazanje od tikvica bez glutena su recept kojji morate da probate. Tradicionalni ukus lazanja je ostao nepromenjen iako je testenina zamenjena tikvicama.
Lazanje od tikvica bez glutena: Zašto tikvice umesto testenine?
Tikvice su povrće čiji je ukus neutralan i lako se na njega može uticati začinima. Sjajno je kod njih što ne izaziva nadimanje kao druge namirnice bogate vlaknima, a njihov energetski sadržaj je veoma nizak. Zrele tikvice dosežu veličinu 25-30cm i potrebno je samo da ih ogulite. Može da se koristi kao povrće, u čorbama, kao paštete, zamena za prženo meso, a sjajnog su ukusa i kad su grilovane. Tikvice su definitivno niskokalorično povrće (srednja tikvica sadrži samo 30 kalorija) i prepuna je zdravih hranljivih materija. Zbog toga su sjajna zamena za testeninu.
Lazanje od tikvica bez glutena: Recept
Pored sastojaka u receptu, možete dodati i sloj bebi spanaća ili sloj mocarele. Ukoliko želite verziju sa malo ugljenih hidrata, izaberite mlevenu ćuretinu umesto svinjetine i govedine.
- Veoma sitno narendajte ili isecite na kockice crni luk, šargarepu, celer i beli luk.
- Povrće ispržite na dve kašike maslinovog ulja (5-7 minuta)
- Kada počne da dobija boju i osetite miris pečenog povrća, uklonite sa vatre i odložite na tanjir.
- U isti tiganj dodajte još dve kašike maslinovog ulja, a potom dodajte meso.
- Pržite na visokoj temperaturi.
- Kada je meso promenilo boju, preliti sa 1 dcl subog belog vina.
- Posle par minuta ključanja, dodajte paradajz iz konzerve i povrće iz tanjira
- Smesu začinite solju, biberom, sušenim origanom bosiljkom i kuvajte pod poklopcem na srednjoj vatri.
View this post on Instagram
- Operite tikvice i odsecite krajeve. Ne morate ih guliti.
- Isecite tanke kriške po dužini.
- Podmažite dno tepsije sa nekoliko kapi maslinovog ulja.
- Slažite u tepsiju sledećim redom: Tikvice, sofrito, mocarela. Sastojke slažemo dok ne ih ne ponestane, ali mocarela treba da bude poslednja. Na poslednji sloj stavljamo i rendani parmezan.
Da bi lazanje od tikvica bez glutena uspele, stavite tepsiju u zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite 30-40 minuta. Lazanje su gotove kada tikvice omekšaju i sir porumeni od gore. Izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohladi najmanje 10 minuta pre sečenja. Tako će se manje raspadati. Uživajte i prijatno!
Snežana Vranić je autorka koja vrlo rado istražuje teme zdravlja i gastronomije, što je prešlo i u njen profesionalni angažman. Međutim, njeno polje interesovanja obuhvataju i teme povezane sa astrologijom, kao i razumevanjem međuljudskih odnosa. Snežana je aktivan autor i na portalu lepotaizdravlje.rs.
Izvor vesti: www.marieclaire.hu
Izvor slike: VeselovaElena/GettyImagesPlus