1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Lazanje od tikvica bez...

Lazanje od tikvica bez glutena: Ukusan i zdrav recept

11. februar 2023.

| Snežana Vranić
Lazanje od tikvica bez glutena su recept kojji morate da probate!

Lazanje od tikvica bez glutena su recept kojji morate da probate. Tradicionalni ukus lazanja je ostao nepromenjen iako je testenina zamenjena tikvicama.

Lazanje od tikvica bez glutena: Zašto tikvice umesto testenine?

Tikvice su povrće čiji je ukus neutralan i lako se na njega može uticati začinima. Sjajno je kod njih što ne izaziva nadimanje kao druge namirnice bogate vlaknima, a njihov energetski sadržaj je veoma nizak. Zrele tikvice dosežu veličinu 25-30cm i potrebno je samo da ih ogulite. Može da se koristi kao povrće, u čorbama, kao paštete, zamena za prženo meso, a sjajnog su ukusa i kad su grilovane. Tikvice su definitivno niskokalorično povrće (srednja tikvica sadrži samo 30 kalorija) i prepuna je zdravih hranljivih materija. Zbog toga su sjajna zamena za testeninu.

 

Lazanje od tikvica bez glutena: Recept

 

Pored sastojaka u receptu, možete dodati i sloj bebi spanaća ili sloj mocarele. Ukoliko želite verziju sa malo ugljenih hidrata, izaberite mlevenu ćuretinu umesto svinjetine i govedine.


  1. Veoma sitno narendajte ili isecite na kockice crni luk, šargarepu, celer i beli luk.
  2. Povrće ispržite na dve kašike maslinovog ulja (5-7 minuta)
  3. Kada počne da dobija boju i osetite miris pečenog povrća, uklonite sa vatre i odložite na tanjir.
  4. U isti tiganj dodajte još dve kašike maslinovog ulja, a potom dodajte meso.
  5. Pržite na visokoj temperaturi.
  6. Kada je meso promenilo boju, preliti sa 1 dcl subog belog vina.
  7. Posle par minuta ključanja, dodajte paradajz iz konzerve i povrće iz tanjira
  8. Smesu začinite solju, biberom, sušenim origanom bosiljkom i kuvajte pod poklopcem na srednjoj vatri.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anna Grgu (@agrgu.mange)

  1. Operite tikvice i odsecite krajeve. Ne morate ih guliti.
  2. Isecite tanke kriške po dužini.
  3. Podmažite dno tepsije sa nekoliko kapi maslinovog ulja.
  4. Slažite u tepsiju sledećim redom: Tikvice, sofrito, mocarela. Sastojke slažemo dok ne ih ne ponestane, ali mocarela treba da bude poslednja. Na poslednji sloj stavljamo i rendani parmezan.

Da bi lazanje od tikvica bez glutena uspele, stavite tepsiju u zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite 30-40 minuta. Lazanje su gotove kada tikvice omekšaju i sir porumeni od gore. Izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohladi najmanje 10 minuta pre sečenja. Tako će se manje raspadati. Uživajte i prijatno!

Izvor vesti: www.marieclaire.hu

Izvor slike: VeselovaElena/GettyImagesPlus