1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Kafići bez alkohola su...

Kafići bez alkohola su novi trend jer nije neophodan za zabavu

18. avgust 2024.

| Miljana Momirović
Šta biste poručili?

Novi trend u ugostiteljstvu su kafići bez alkohola koji redefinišu dobar provod i nude brojne ukusne alternative na bazi voća i začinskog bilja.

Iako ih je nekoliko u Srbiji, čini se da je u SAD i Velikoj Britaniji „sober bar“ najbrže rastuće popularnosti. Sve intenzivnije interesovanje za zdravlje i veliki asortiman bezalkoholnih pića doprineli su pojavi ovakvih ugostiteljskih objekata.

Zašto su kafići bez alkohola popularni?

Kafići bez alkohola postaju novi centri društvenog života jer donose obrt zabave sa prijateljima koja više nije neodvojivo u vezi sa alkoholnim pićima. Prema tome, nije slučajnost što bezalkoholna pića postaju najbrže rastući sektor u industriji

Posetioci su ne samo osobe koje su se oporavile od alkohoa,  već i oni koji ga povremeno konzumiraju, ali sada to čine ređe.

Bezalkoholna pića

Najčešća ponuda kada su pitanju kafići bez alkohola su voćni kokteli sa začinskim biljem i gaziranim sokovima. Izgled pića ovde igra jednu od ključnih uloga, pa barmeni posvećuju veliku pažnju tome da rezultati budu prikladni za objavljivanje na društvenim mrežama.

Generacija Z sve manje pije alkohol

Prema Forbes, nedavna studija pokazuje da je značajan deo Generacije Z odlučio da dodatno smanji unos alkohola u svom svakodnevnom životu. Konkretno, 61% (u odnosu na 53% prethodnih godina) je donelo ovu odluku. Primer Generacije Z prate delimično i Milenijalci, ali i Generacija X generacija koja sada želi da pije mudro.


Kafići bez alkohola u Srbiji

U Srbiji, koncept „sober bars“ ili kafići bez alkohola još uvek nisu široko rasprostranjeni ali postoji rastuće interesovanje za alternative. Iako specifičnih kafića posvećenih samo bezalkoholnim napicima nema mnogo, može se očekivati da će se u budućnosti pojaviti više sličnih mesta.

Izvor slike: KoriKobayashi/GettyImagesPlus