Gurmanski vodič za Havaje: Evo šta morate da isprobate
30. jun 2024.
| Snežana VranićSvaka lokalna kuhinja ima specifične ukuse da ponudi. Međutim, često odlazimo na putovanja, ne znajući šta ne smemo da propustimo. Ovaj gurmanski vodič za Havaje će vam skrenuti pažnju na uzbudljiva jela.
Od kulturnih spojeva do fine dining-a i održive poljoprivrede, Havaji nude širok izbor restorana koji garantuju da će zadovoljiti svačiji ukus. Iako su oni možda poznati po pesku, surfanju, sunca i aloha duhu, ostrvska destinacija postaje popularna zbog hrane i mešavine ukusa.
Gurmanski vodič za Havaje
Poke činija
Gde god da krenete, u svakoj ulici ćete pronaći kafić za poke činiju. Izgovara se „po-kej“, a u pitanju je jelo koje su jedi tradicionalni domaći havajski ribari. Narezali bi ulov male grebenske ribe, začinili i poslužili uz bilo koji ulov tog dana.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Danas ovo jelo izgleda mnogo drugačije. Rade se po narudžbii, a najpopularniiji sastojci su tunjevina ili losos koji se servira sa pirinčem i nizom povrća kao što su avokado, edamame pasulj i krastavac.
Lūʻau gozba
Ova „gozba“ sadrži tradicionalnu ostrvsku hranu kao što su svinja kuvana u zemljanoj peći (imu), poi – tradicionalna skrobna pasta napravljena od taroa, marinirana i kuvana riba, hlebni plod, sveže voće i drugi lokalni proizvodi. Gozbu uglavnom prati i pevanje, pripovedanje i igranje.
Spam Musubi
Spam musubi je spoj svinjske hrane i sušija. Dakle, popularna hrana za užinu i ručak na Havajima se sastoji od parčeta spama (svinjetine) i pirinča skuvanog na pari umotanoj u nori. Jelo je postalo popularno tokom Drugog svetskog rata, a pronalazak jela je pripisan američko-japanskoj ženi koja je živela na Havajima po imenu Barbara Funamora.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Malasadas
U pitanju je vrhunska poslastica za sladokusce, a podrazumeva portugalsku krofnu sa laganom i paperjastom unutrašnjošću i hrskavom šećernom spoljašnjošću. Međutim, ove krofne nemaju rupu, a ona je izdašno ispunjena ljutim limunom, kremom, čokoladom, kokosom, jagodama i sa još mnogo toga. Njih možete premazati šećerom, cimetom ili li hingom (slan, slatko-kiseli premaz u prahu).
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Tanjir za ručak (plate lunch)
Oni koji imaju problem da se odluče za hranu, možete da isprobate takozvani „plate lunch“. Sadrži izbor ukusne hrane sa mericama pirinča ili pomfrita i salatom od makarona. Možete ga dobiti sa mešavinom sa govedinom sa roštilja, piletinom bez kostiju. Naravno, razni restorani nude razna rešenja.
Gurmanski vodič za Havaje: Kona kafa
Ukoliko ste ljubitelji kafe, onda ćete se oduševiti pričom o kona kafi. Kona je poznata po svojim visokokvalitetnim plantažama kafe, a ostrvo je poznato po bezbrojnim opcijama menija za kafu – do najboljih hladnih napitaka za vruće dane. Zrna Kona kafe se uzgajaju na prelepim padinama vulkana Mauna Loa koji se nalazi na ostrvu Havaji.
High dining
Ako želite super posebno iskustvo, isprobajte jedan od najboljih restorana. Dobitnica nagrade James Beard za najboljeg kuvara, Robinne Maii, predvodi poznati restoran Fete. Restoran prikazuje raznovrsnu ponudu vrhunske fuzije Kineske četvrti,od prepoznatljivih jela kao što su pržena piletina i korejski sendvič sa piletinom do kokosovih škampi Kaua’i sa listovima karija, limete i crnog bibera.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Gde odsesti na Havajima?
Naravno, ako planirate da odete na Havaje, onda je i korisno znati gde su najbolja mesta za odsedanje. Smešten na plaži Waikiki, nedavna renovacija Outrigger-a vredna više od milion dolara, lounge klubom, kao i lokacija čine ga neodoljivim.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Halekulani je takođe dom višestrukih nagrađivanih kuvara i kulinarskih stilova. Ona takođe ima pristup plaži Waikiki i prostrano zemljiše, višestruke nagrađivane restorane i nalazi se na pešačkoj udaljenosti od glavne trgovačke trake.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Alohilani je još jedan smeštaj koji je vredan pažnje. Ovo je prvi ugljen-neutralan hotel na Havajima i nalazi se nasuprot plaže Waikiki. Nedavno renoviranje je rezultiralo veličanstvenim, dekadentnim i impresivnim ulazom, okeanarijumom i mnoštvom lokalnih menija i restorana.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Snežana Vranić je autorka koja vrlo rado istražuje teme zdravlja i gastronomije, što je prešlo i u njen profesionalni angažman. Međutim, njeno polje interesovanja obuhvataju i teme povezane sa astrologijom, kao i razumevanjem međuljudskih odnosa. Snežana je aktivan autor i na portalu lepotaizdravlje.rs.
Izvor slike: bonchan/GettyImagesPlus