1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Francuski krompir: Fenomenalan recept...

Francuski krompir: Fenomenalan recept za složenac od uskršnjih ostataka

19. april 2023.

| Hana Dunđerov
Jednostavan recept, francuski ukus

Istina je: tradicionalni francuski krompir podrazumeva krompir, pavlaku, kobasicu i jaja, ali – da li ste ikada čulo da je malo ovčetine ili kuvane šunke pokvarilo ukus nekom jelu? Nismo ni mi!

Zato, hajde da iskoristimo ostatke od Uskrsa i da napravimo novu varijantu francuskog krompira.

Složenac od uskršnjih ostataka

Sastojci:

1 kg krompira

10 kuvanih jaja

preostala šunka


1 mala kisela pavlaka

2 friška jajeta

začini

 

Recept: Krompir operite, pa ga skuvajte u loncu za kuvanje u dovoljno slanoj vodi. Važno je da ih ne prekuvate, da se ne bi raspadali tokom kasnije obrade. Kada se skuvaju, prospite vodu i ostavite krtole da se hlade. Kada se ohladi isećićete ih na ploške.

Desetak kuvanih jaja oljuštite i isecite na kolutove. Zatim narendajte sir, a šunku ili ovčetinu (zavisi šta vam je preostalo od uskrsa) iseckajte na sitne kocke.

Uzmite vatrostalnu činiju i premažite je margarinom. Na dno položite polovinu skuvanog krompira. Potom možete na vrh staviti sloj šunke, pa jaja, pa drugu polovinu krompira. Posolite i pobiberite, pa poprskajte sa malo maslinovog ulja.

Prelijte složenac mešavinom umućene kisele pavlake i friškog jajeta, pa je pospite rendanim sirom.

Složenac  od uskršnjih ostataka stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite 30 – 40 minuta. Ako je sir na vrhu zlatno braon, spremni smo za probu.

Pre serviranja pospite dodatno sitno seckanom ljutikom i poslužite sa dodatnom pavlakom.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: Esin Deniz/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate