1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Culture
  6. /
  7. Najbolji filmovi koji nisu...

Najbolji filmovi koji nisu osvojili Oskara

10. март 2024.

| Miljana Momirović
Teško je poverovati.

Svedoci smo da najbolji filmovi koji su osvojili publiku nisu uvek dobili Oskara. Mnogi filmovi koji su se najviše gledali su lišeni nagrade, a evo i koji.

Govorimo o filmovima koji su, uprkos nedostatku Oskara, postali prave legende kinematografije. U nastavku pogledajte o kojim filmovima je reč.

Najbolji filmovi za Oskara, bez Oskara

Taksista

Dramski triler Martina Skorsezea Taksista objavljen je 1976. godine i od tada je osvojio srca gledalaca i filmskih kritičara, bez Oskara. Mesto gde se odvija priča o veteranu Vijetnamskog rata, Trevisu Biklu, je „pakao modernog doba“ Njujorka. Protagonista, koji pati od hronične nesanice, dobija posao u noćnom taksiju i počinje da se vozi ulicama beskrajnog grada, postavši svedok svih vrsta ljudskih poroka.

Kritičari i gledaoci filma jednoglasno su se složili: Taksista je jedan od najjačih filmova sa atmosferom sedamdesetih godina. Kao i svaki odličan film, Skorsezeov film sadrži mnogo slojeva značenja, analizirajući koji, svaki gledalac pronalazi nešto što je pogodno za sebe.

Zelena milja

Još jedan film koji nije nikada osvojio Oskara je Zelena milja Frenka Darabonta. Mistična drama snimljena je 1991. godine na osnovu romana Stivena Kinga. U središtu zavere je neobičan lik po imenu Džon Kofi: pošto je obdaren magičnim moćima, završi u zatvoru zbog zločina koji nije počinio. Kultni film o dobru i zlu uči čovečanstvo i osuđuje nemoralne postupke sebičnih ljudi.

Uprkos činjenici da filmu nije dodeljena jedna od najznačajnijih nagrada u kinematografskoj industriji, dobio je apsolutno priznanje od publike, koje se može oceniti po visokoj gledanosti onlajn filmova.

Bekstvo iz Šošenka

Jednako legendarni film u režiji Frenka Darabonta zasnovan na romanu Stivena Kinga bio je Bekstvo iz Šošenka. Možete da pretpostavite šta je formiralo osnovu zapleta iz naslova filma. Film se odvija u Šošenku, jednom od najstrožih zatvora u Novoj Engleskoj. Tu je uspešni bankar Endi Dufresne poslat da odsluži doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva supruge i njenog ljubavnika odlukom suda. Pronalazeći se u neprirodnom okruženju, Endi uči zakone zatvora i pokušava da se prilagodi novim uslovima života.

Bekstvo iz Šošenka nije samo film o realnosti zatvora, već i lepa priča o nadi, prijateljstvu, humanosti i pravdi. Uprkos visokoj gledanosti oduševljenih gledalaca i kritičara, film nije osvojio Oskara, što ga nije sprečilo da preuzme i još uvek drži vodeću poziciju u gledanosti.

Najbolji filmovi za Oskara, bez Oskara: Avatar

Kultni film Džejmsa Kamerona Avatar ne samo da je napravio pravi pljusak širom sveta, već kada se spominju najbolji filmovi, uvek je na listi. U naučno-fantastičnom akcionom filmu, Kameron i njegov tim uspeli su da otelotvore novi živopisni univerzum, koji, na veliko iznenađenje publike, nije doneo Oskara.

Pored stvaranja mestimičnih specijalnih efekata, reditelj je uspeo da obuhvati brojne globalne probleme u filmu: ekologiju, genocid, kolonizaciju i uništavanje autohtone kulture.

Vuk sa Vol Strita

Američka biografska krimi komedija Martina Skorsezea, u kojoj igraju Leonardo Dikaprio i Margo Robi, priča je o usponu hedonističkog cinika na poslovni Olimp osamdesetih .

Zanimljiv zaplet, odličan humor, korekcija jarkih boja i, naravno, sjajna gluma nisu ostavili ravnodušnost publike i filmskih kritičara. Vuk sa Vol Strita uspeo je da postane ne samo finansijski uspešan, već i legendarni film koji se može gledati iznova i iznova. Ismevajući ljudsku glupost i težeći isključivo materijalnim stvarima, reditelji dovode publiku do morala: nagli uspon je uvek prepun podjednako brzog pada, jer na kraju morate sve da platite. Vuk sa Vol Strita je 2014. bio nominovan za pet nagrada Akademije, ali nije uspeo da osvoji nijednu od njih.

Hotel Grand Budapest

Američki režiser Ves Anderson poznat je po svom jedinstvenom stilu i neumoljivoj prezentaciji. Godine 2014. objavljeno je jedno od njegovih najpoznatijih dela Hotel Grand Budapest. Legendarni film govori o uzbudljivim avanturama konsijerža Gustava i njegovog mladog prijatelja, recepcionara Zero Mustafe.

Film je oduševljeno primljen od strane publike i filmskih kritičara, dobio je mnoge nagrade i nominovan je za glavnu nagradu filmske industrije u čak devet kategorija. Na kraju ceremonije dodele nagrada, Hotel Grand Budapest je dobio nagrade za kostime, šminku, frizure, soundtrack, kao i za rad dizajnera produkcije, ali je poražen u najpoželjnijim nominacijama: „Najbolji film“, „Najbolji reditelj“, „Najbolji scenario“, „Najbolja kinematografija“ i „Najbolja montaža“.

Izvor slike: Matt Winkelmeyer/Staff/GettyImagesEntertainment

Nastavite da čitate