1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Zatezanje lica vam posle...

Zatezanje lica vam posle ovoga neće biti potrebno, samo za dame 40+

17. септембар 2023.

| Stana Luković
Rezultat je sjajan i dugotrajan

Nije tajna da se naša koža decenijama menja i da njene potrebe sa 40 nisu iste kao sa 20 ili 30. Jasno je da genetski faktor i naš tempo života igraju ulogu, ali je protok vremena odlučujući. Zato je zatezanje lica postalo kao dobar dan.

Međutim, uz odgovarajuću rutinu nege kože, u kombinaciji sa zdravim načinom života, možemo minimizirati neke od efekata uzrokovanih starenjem i pohvaliti se blistavim, zdravim i punim tenom. Jedino što je potrebno je da se pridržavate zapovesti lepote koje preporučuju tri renomirana stručnjaka.

Lepota i društvene privilegije zatezanje lica

„Starenje lica i kože generalno je neizbežno i sa 40 to su prvi znaci starenja koji se pojavljuju. Lice tada počinje da se menja i na površini i u dubini: menjaju se strukture koje čine kožu i ćelijsko tkivo epidermisa i mišići gube tonus, što dovodi do slabijeg zadržavanja masti na licu“, objašnjava dr. Perez Sevilja, maksilofacijalni hirurg i stručnjak za estetsku medicinu lica, piše marieclaire.es.

Sedam zapovesti za zdravu, punu i blistavu kožu posle 40 godina

Nakon 40. godine, naša koža počinje da ima druge vrste potreba koje moramo da rešimo ako želimo da se borimo protiv ovih prvih znakova starenja. Štaviše, kako  kaže farmaceut Belen Akero, vlasnik Farmacia Avenida America i specijalista za dermofarmaciju i ishranu, „postoje određeni faktori koji mogu da ubrzaju proces“. „Sunce, duvan, loša ishrana, pa čak i zagađenje utiču na stanje naše kože.“

Ujedno, stručnjak nam govori kojih 7 navika treba da ugradimo u svoju rutinu nege da bismo sačuvali lepotu našeg lica i zaboravili na zatezanje lica.

Oporavak kože zatezanje lica

Unsplash

Zatezanje lica uz ovih 7 pravila neće vam biti potrebno

Piling kože: da bi se aktivirala obnova ćelija i eliminisao višak sebuma, Belen preporučuje „nežni piling 1 do 2 puta nedeljno sa blagim pilingom“.

Više hidrirajte kožu: hidratacija kože je od vitalnog značaja, „posebno oko očiju, gde je posebno tanka“, ističe on.

Serumi ili kreme prilagođeni potrebama naše kože: „Važno je da sadrže antioksidante, kao što je vitamin C, za sprečavanje ćelijske oksidacije, i aktivne sastojke sa efektom protiv starenja, kao što su retinoidi, kiseline, ceramidi ili hijaluronska kiselina “, kaže stručnjak.

Jedite uravnoteženu ishranu, zasnovanu na „hrani bogatoj antioksidansima i esencijalnim hranljivim materijama“.

Zaštita od štetnog uticaja sunca: s tim u vezi, Belen Aekro ističe potrebu za korišćenjem zaštite od sunca na licu, vratu, dekolteu, rukama i nogama. „Ne zaboravite da nanosite i ponovo nanosite kremu za sunčanje širokog spektra svaka dva sata. Sunce stari“, upozorava nas.

Prestanite da pušite: Duvan „ima tendenciju da potamni ten jer ima tendenciju da umanji sjaj kože, pored toga što je ozbiljno štetan po zdravlje.

Dijetetski suplementi: Specijalista za dermofarmaciju i ishranu nam objašnjava da u svoju rutinu možemo uključiti i unos dijetetskih suplemenata „kao što je kolagen, koji se pokazao efikasnim u održavanju elastičnije ili hidratizovanije kože, ili nekih antioksidanata kao što je koenzim Q10, resveratrol ili hidroksitirosol.“ Naravno, nijh uvek prepisuje specijalista.

zatezanje lica

Photo by Icons8 Team on Unsplash

Izvor slike: Photo by Icons8 Team on Unsplash

Nastavite da čitate