1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Čime zameniti agresivne beauty...

Čime zameniti agresivne beauty sastojke?

26. август 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Često u svakodnevnom životu opterećujemo kožu s previše jakih kozmetičkih sastojaka, što može dovesti do preosetljivosti, pojave ekcema i akni. Umesto prekomerne upotrebe aktivnih sastojaka, tražili smo nežnija rešenja.

Mnogi od nas skladište na police u kupatilu još više preparata sa još jačim aktivnim sastojcima. Ali često zaboravljamo da je odbrambena linija naše kože po prirodi izuzetno osetljiva, a ako je „izbombardujemo“ s previše jakim proizvodima, može da reaguje iritacijom, crvenilom, ljuštenjem, svrabom ili aknama.

Stručnjaci jednoglasno preporučuju da se naša rutina po mogućnosti sastoji od kozmetike sa nežnijim sastojcima. Ne brinite, ovo neće učiniti našu negu kože manje efikasnom, u stvari: samo ćemo se spasiti mogućih neprijatnih neželjenih efekata.

Zamena agresivnih beauty sastojaka

„Sve više vidim osetljivu, ekcematoznu kožu sklonu aknama, što u svakom slučaju ukazuje da je lipidna barijera oštećena“ – kaže Imola Konya, kozmetičarka. – „Ovaj površinski zaštitni sloj, koji se sastoji od sebuma, znoja, holesterola, masnih kiselina i drugih prirodnih supstanci, igra veoma važnu ulogu u održavanju zdravlja kože… Hemijske kiseline i jači aktivni sastojci mogu se koristiti samo ako je koža očvrsnula ili ako je zaštitni sloj netaknut, pa čak je i tada bitno koliko toga nanosimo. Koži lica, baš kao i celom našem telu, potreban je lični trener da bi bila zdrava. Tokom tretmana pratim program u tri koraka. U prvoj fazi obezbeđujemo koži hranljive materije koje jačaju zaštitni sloj: matične ćelije, peptide, antioksidante, zeleni čaj, hijaluronsku kiselinu, pantenol, alantoin, ceramide, skvalan i kremu za sunčanje širokog spektra. U nastavku trening uključuje konzistentan piling i razne jače aktivne sastojke, na primer, postepeno uvođenje retinola ili alternativa retinolu. Konačno, u fazi održavanja, fokus je na praćenju pravilne rutine kućne nege kože, redovnih kozmetičkih tretmana i unutrašnje ishrane tela. Na taj način koža dobija tačno onoliko koliko joj je potrebno“.

Možda je malo sporije, ali možemo postići lepe rezultate sa manje drastičnim i nežnijim aktivnim sastojcima. Pored toga, bez potencijalne iritacije i neželjenih efekata.

 

Retinol protiv bora

→ UMESTO → bakuhiol, retinal, granaktivni retinoid, peptidi, resveratrol, piknogenol

Piling

AHA kiselina (npr. mlečna kiselina, bademova kiselina, voćne kiseline) → UMJESTO → enzimski piling, PHA kiselina

Povećanje osvetljenosti, bledenje mrlja

Vitamin C (askorbinska kiselina) → UMESTO → Derivati vitamina C kao što su magnezijum askorbil fosfat, natrijum askorbil fosfat, askorbil palmitat, askorbil glukozid

Niacinamid → UMESTO → azelainska kiselina, ekstrakt korena sladića, medveđa bobica, ferulna kiselina, arbutin

Alternative retinolu

Prirodna retina

„Retinal (ili retinaldehid) je do sada bio prisutan na tržištu samo kao sintetička supstanca, zbog čega je prvi put u svetu da se može ekstrahovati u prirodnom obliku uz pomoć vrhunske japanske tehnologije“, kaže dr Mester Ildiko, farmakolog specijalista farmaceut. – „U slučaju nepravilne upotrebe, retinolna kiselina može izazvati i značajnu iritaciju, zbog čega se kozmetička industrija često okreće manje moćnim, ali podjednako ili slično efikasnim retinoidima. Kao i retina. U poređenju sa retinolom, on je u prednosti ne samo zbog svoje nežnosti, već i zbog stabilnosti, pa nema potrebe da se pridržavate tako strogih propisa prilikom upotrebe. Prirodna retinal je testirana na veoma osetljivoj, čak i koži lica sa rozaceom, i otkrili su da ne samo da ne iritira kožu, već je i poboljšala njeno stanje.“

Bakučiol

„Bakučiol se smatra prirodnom i podnošljivijom alternativom retinolu – objašnjava dr Ildiko“. – Ovo je antioksidativni biljni ekstrakt ekstrahovan iz semena malajskog čaja. Iako je drugačije hemijski struktuiran, sličan je retinolu u smislu njegove efikasnosti na koži, neverovatnih svojstava protiv starenja i efekta protiv akni. Nekoliko studija dokazuje da bledi bore, smanjuje pigmentne mrlje, pa čak i čini kožu elastičnijom tako što podržava kolagena vlakna i stimuliše proizvodnju kolagena.“

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: Lordn/iStock/Getty Images Plus via Getty Images