1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. 7 najčešćih pitanja o...

7 najčešćih pitanja o aknama koja postavljamo dermatolozima

14. јун 2023.

| Hana Dunđerov
I mogu vas iznenaditi

Gotovo da nema žene koja tokom života bar jednom nije vodila borbu sa aknama. Ta borba je uvek stresna: utvrđivanje tipa akni, probe tretmana, prilagođavanje nege kože. Ovo su najčešća pitanja o aknama koja se postavljaju dermatolozima.

7 najčešćih pitanja o aknama

 

Zašto se moje akne pogoršavaju tokom menstruacije?

Iako žene imaju fluktuaciju polnih hormona tokom menstrualnog ciklusa (estrogen preovlađuje u prvoj polovini meseca i progesteron u drugoj polovini), androgen testosteron je takođe prisutan – iako u manjim količinama – sve vreme. Nešto pre početka menstrualnog krvarenja, ženski hormoni dostižu svoje najniže nivoe; nivo testosterona, međutim, ostaje prilično konstantan u svakom trenutku, tako da u ovom trenutku njegov udeo postaje veći. Upravo ovo dovodi do akni.

 

Ako imam akne, mogu li da nosim puder? Ako je tako, kakav da tražim?

Još jedno pitanje koje ćete možda postaviti jeste da li još uvek možete da koristite puder. Oni sa kožom sklonom aknama moraju da vode računa o vrstama osnovne šminke i pudera koje koriste, jer ne žele da zapuše pore i pojačaju probleme. Potražite proizvode označene kao nekomedogene jer je manja verovatnoća da će vam začepiti pore. Lagane, matirajuće formule će verovatno biti bolje za kožu sklonu aknama, za razliku od pudera koji su veoma gusti i kremasti. Odlučite se za mineral – podloga na bazi cinka, silicijum dioksida ili titanijuma takođe može biti veoma korisna jer pomažu u apsorpciji viška ulja, kao i pri kamufliranju crvenila.“

 Zašto se pojavljuju akne tokom menopauze?

Izbijanje akni može se pojaviti kada se osoba približava menopauzi zbog hormonskih fluktuacija tokom ovog perioda. Sve u svemu, pad nivoa estrogena dovodi do relativno visokog odnosa androgenih hormona i estrogena što može izazvati akne. Briga o aknama tokom menopauze ista je kao u bilo kom drugom delu života.

Kako možete sprečiti začepljivanje pora?

Niko ne voli začepljene pore, pa je jako važno da pravilno očistite kožu kako biste sprečili začepljenje pora. Očistite kožu ujutru da biste uklonili znoj/sebum koji se nakupio preko noći, a zatim uveče da uklonite kremu za sunčanje, zagađenje, šminku itd.

Da li su akne na donjem delu lica posledica hormona?

U osnovi, sve akne su hormonalne. Ali, činjenica je da se kod odraslih žeba češće javljaju na donjoj polovini lica, vilici, bradi i vratu. Naučni dokazi su neuverljivi po ovom pitanju.

Da li ću ikada ‘prerasti’ akne?

Ovo je individualna stvar. Dok će se nekim osobama tokom godina iščistiti lice, druge će se boriti sa aknama tokom celog života. Akne su stanje koje zahteva kontrolu i ne  može se trajno izlečiti.Pomirimo se sa time da bi naš pravi cilj trebalo da bude da minimiziramo pojavu akni, a ne da one sasvim nestanu.

Koju hranu treba da izbegavam ako želim da se rešim akni?

Priča o aknama i ishrani je kontroverzna i zanimljiva. Pre 1960-ih, saveti o ishrani obolelima od akni bili su standardni deo nege, a dermatolozi su preporučivali izbegavanje stvari kao što su slatka hrana i gazirana pića. Prekretnica u priči o aknama i ishrani nastala je kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih, nakon dve ključne naučne studije, u kojima je dokazano da akne i ishrana nisu povezani.

Izvor vesti: marieclaire.co.uk

Izvor slike: gpointstudio/iStock/GettyImagesPlus