1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Trikovi za peglanje kose...

Trikovi za peglanje kose bez oštećenja

02. јул 2023.

| Ranka Bulatović
Da li volite ravnu kosu, ali ste zabrinuti zbog štete koju izazivaju fen i pegla za kosu? Da li imate ispucale krajeve ili oštećenu kosu?

Trikovi za peglanje kose bez oštećenja zanimaju sve žene koje vole ravnu kosu. Realnost je da stalna upotreba pegle narušava zdravlje kose i oštećuje je. Ali to ne znači da ne možete da peglate kosu i istovremeno izbegnete posledice. Dajemo vam nekoliko saveta koje možete primeniti u praksi kako biste ispeglali ili isfenirali kosu, a da je pritom ne oštetite.

Trikovi za peglanje kose bez oštećenja: O čemu morate voditi računa

Sačekajte da vam kosa bude 100% suva

Pre nego što prođete peglom kroz kosu, uverite se da je potpuno suva. Ako primetite da nije, dovršite sušenje fenom. Vlažna kosa je mnogo lomljivija i izlaganje visokoj toploti pegle dok je mokra može da je izgori.

Koristite sredstvo za zaštitu kose od toplote

Pegle dostižu mnogo više temperature od fena, zato mnogo brže ispravljaju kosu od fena. Ali je i opasnost po kosu mnogo veća.  Ako želite da izbegnete oštećenja, preporučujem vam da uvek koristite sredstvo za zaštitu od toplote pre peglanja kose.

Sredstva za zaštitu kose u obliku spreja su veoma praktična za nanošenje proizvoda na celu kosu. Podelite kosu na delove i prskajte pramen po pramen, da biste bili sigurni da je sredstvo za zaštitu dobro raspoređeno. Zatim sačekajte da se potpuno osuši.  Ovi proizvodi za negu kose su dizajnirani da smanje toplotno oštećenje kose i spreče razgradnju keratina u kosi.

Razdelite kosu pre peglanja

Ovaj jednostavan savet promeniće vašu rutinu peglanja kose i pomoći će vam da zaštitite kosu. Izbegavajte da nasumično uzimate pramenove i prolazite peglom više puta kroz kosu, dok je vizuelno ne smatrate ravnom. Umesto toga, razdvojite kosu šnalama  i peglajte je deo po deo. Na ovaj način ćete izbeći prolazak pegle nekoliko puta kroz isti pramen, smanjujući šanse da oštetite kosu.

Trikovi za peglanje kose bez oštećenja: Koristite

peglu s kontrolom temperature

Nemaju sve pegle na tržištu funkciju podešavanja temperature po želji. Šteta, jer ova opcija može da redukuje oštećenje kose.

Kosa može da izdrži temperaturu do 140 stepeni bez znatnog oštećenja, a pegle prelaze 200 do 250 stepeni. Korišćenje pegle na najnižoj temperaturi je bolja praksa za peglanje kose, a naročito ako peglate kosu nekoliko puta nedeljno. Ako vam pegla ne dozvoljava da podesite temperaturu na minimum i kontrolišete je, pokušajte da svaki pramen kroz peglu provučete samo jednom.

 

Izvor vesti: marieclaire.perfil.com

Izvor slike: Antonio_Diaz/gettyimages.co.uk