1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Tri efikasna načina da...

Tri efikasna načina da povećate nivo kolagena

13. мај 2023.

| Dijana Škorić
Sa godinama prirodna rezerva kolagena se smanjuje, opada tonus kože lica, stvaraju se bore. Otkrivamo vam veoma efikasne metode koja će vam pomoći da povećate nivo kolagena.

Sa godinama prirodna rezerva kolagena se smanjuje, opada tonus kože lica, stvaraju se bore. Otkrivamo vam veoma efikasne metode koja će pomoći da povećate nivo kolagena.

Telo prirodnim procesom proizvodi kolagen, protein koji je veoma važan za tonus kože, za pokretnost zglobova, za zdravlje i lepotu kose i noktiju. Međutim, problem počinje da se javlja već oko tridesete godine života, jer telo proizvodi manje doze kolagena.

Uzrok? Postoji nekoliko faktora koji utiču na smanjenje nivoa kolagena u telu. To su, pre svega nezdrava ishrana i određene životne navike, prekomerno konzumiranje duvana i alkohola ili sunčanje bez korišćenja zaštitnih krema. Da bi nadomestili gubitak ovog proteina i podstakli organizam da ga proizvodi u većim količionama postoji nekoliko efikasnih rešenja.

Možete da povećate nivo kolagena  dijetetskim suplementima

Kolagen se nalazi u dubokim slojevima kože, a ne na njenoj provršini. To znači da kolagen koji je u sastavu mnogih proizvoda za negu lica neće doneti željeni rezultat.

Suplementi

Upravo na osnovu ovog iskustva sve više brendova koji se bave prozivodnjom dodataka ishrani, izbacili su na tržište suplemente s kolagenom. Ovi suplementi mogu da se konzumiraju u kapsulama, prahu, sirupu ili nekom drugom obliku. „Većina suplemenata s kolagenom, zapravo su hidrolizovani kolagen ili želatin. To su peptidi kolagena koji se bolje apsorbuju u koži“, rekla je za Byrdie konsultant za funkcionalnu medicinu i klinička nutricionista Laura DeCesaris.

Međutim, ipak imajte na umu da ni oni nisu svemogući. Naime, uzimanje suplemenata koji treba da podstaknu proizvodnju kolagena ne bi trebalo da bude alternativa za neizbalansiranu ishranu i nezdrave navike. Nemojte preterivati ni sa suplementima.

Budite oprezni jer prekomerno konzumiranje suplemenata kolagena može da dovede i do štetnih efekata. Pre nego što se odlučite da počnete da uzimate suplemente kolagena, bilo bi dobro da se konsultujete s lekarom.

Kako da povećate nivo kolagena masažom

Samomasaža je još jedan potpuno prirodan, efikasan i zasigurno jeftin način da podstaknete lučenje kolagena. Intenzivna masaža kože nekoliko minuta dnevno stimuliše prokrvljenost tkiva i na taj način pospešuje proizvodnju kolagena.

Metoda je jednostavna. Nanesite ulje na lice, masirajte ga gua sha kamenom ili prstima od brade prema ušima, kao da gladite lice.

Neka vam ovo postane redovna jutarnja i večernja rutina, koju možete da praktikujete od 3 do 10 minuta. Masaža u kombinujete s suplementima koji sadrže kolagen može značajno povećati proizvodnju kolagena.

Estetska medicina

Ako ste primetili da je goža značajno izgubila elastičnost i gipkost, možete isprobati nešto radikalnije metode. Već od 30. godine života, trebalo bi krenuti sa metodama koje sprečavaju smanjenje kolagena. „Ne morate čekati trenutak bore postanu vidljive, izražajne i da se koža opusti, pa tek onda da krenete s tretmanima kolagenom“, savetuje dr Sara Fadli.

Na primer, možete se odlučiti za Colagen booster tretman ili čak za ultrazvuk. Ovo su dve neinvazivne metode koje ne zahtevaju odlazak na bolovanje.

Colagen booster je tretman u kom radio frekvencija stimuliše sintezu kolagena“, objašnjava dr Fadli. „Iako su rezultati vidljivi već nakon prvog tretmana, najbolji efekti se posižu sa šestonedeljenim tretmanom. Zatim se pravi višemesečna pauza“, ističe doktorka.

Što se tiče ultrazvuka, on će takođe stimulisati proizvodnju kolagena i zategnuti kožu zagrevanjem kolagenih vlakana.

Međutim, i kod ove dve metode postoji nekoliko kontraindikacija: Colagen boster se ne preporučuje osobama s ugrađenim pejsmejkerom, kožnim oboljenjima (rozacea, dermatoze, iritirane kože ili težih slučajeva akni), kao i u slučaju keloidnih ožiljaka.

Što se tiče ultrazvučne terapije, ne preporučuju se trudnicama, osobama koje pate od kožnih, inflamatornih i autoimunih bolesti.

 

 

Izvor vesti: mariceclare.fr

Izvor slike: puhhha / gettyimages.com