1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Koji kolagen je najbolji?...

Koji kolagen je najbolji? Namirnica koju Viktorija Bekam svakodnevno jede

27. април 2024.

| Miljana Momirović
Održava ten elastičnim i zaglađenim.

Nedavno je proslavila 50. rođendan ali njena koža i dalje izgleda perfektno i mladoliko. Viktorija Bekam otkriva za vas: koji kolagen je najbolji?

Najrasprostranjeniji protein u organizmu, kolagen, čini čak 90% kože, ali je prisutan i u drugim tkivima (kosti, hrskavica, tetive, kosa). Zapravo, kolagen drži sve na okupu i, kada je koža u pitanju, služi upravo da održi njenu elastičnost.

S obzirom da sa godinama koncentracija ovog proteina opada, koža gubi tonus, možda se pitate kako ga nadoknaditi i odložiti pojavu dubokih bora.

Koji kolagen je najbolji?

S obzirom da sa godinama koncentracija ovog proteina opada, koža gubi tonus, možda se pitate kako ga nadoknaditi i odložiti pojavu dubokih bora. Da biste to uradili, preporučljivo je uzimati suplemente kolagena posle 25. godine i konzumirati namirnice bogate kolagenom, kao što je losos.

koji kolagen je najbolji

Viktorija Bekam svakodnevno jede losos

Dermatolog iz Los Anđelesa, Harold Lanser, godinama je brinuo o koži Viktorije Bekam. „Nekada sam imala problematičnu kožu i savetovao mi je da jedem losos, svaki dan, u bilo kom obroku koji poželim, ali bez preskakanja na jedan dan.“

Jesti losos svaki dan deluje pomalo monotono i teško. Međutim, upornost opravdava, budući da održava kako zdravlje kože, tako i celokupnog organizma. Ova vrsta ribe je izuzetno bogata omega-3 i omega-6 masnim kiselinima. Losos stimuliše proizvodnju kolagena, esencijalnog proteina koji podržava unutrašnju strukturu kože, čime je čini čvršćom i čvršćom.

Koji kolagen je najbolji i koliko se uzima?

Dobijanje prave količine omega-3 je od suštinskog značaja za prevenciju mnogih bolesti, posebno kardiovaskularnih i degenerativnih bolesti. Jednako je važno lečiti prerano starenje kože, jer promoviše strukturne funkcije i pomaže da koža ostane elastična i zdrava.

Unos 150g lososa je dovoljno da obezbedi telu 2,5 grama omega-3. Optimalna dnevna doza je 500 miligrama omega 3, tako da losos obezbeđuje veoma visoku količinu. Preporuke je da losos jedete 2-3 puta nedeljno kao deo zdrave i raznovrsne ishrane u porciji 150-250g.

Izvor slike: puhhha/GettyImagesPlus, OlenaMykhaylova/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate