1. Home
 2. /
 3. Hair & Beauty
 4. /
 5. Šta jesti posle treninga:...

Šta jesti posle treninga: O čemu morate voditi računa

07. август 2023.

| Ranka Bulatović
Može i čokoladni milk šejk... 

Znati šta jesti posle treninga može biti… zbunjujuće. Bez obzira da li volite trčanje, trening sa tegovima, jogu ili pilates – da li biste se odlučili za smuti prepun voća, semenki i proteinskog praha ili običan stari baget? Da li da sami pripremite nešto za jelo ili da umesto toga kupite nešto u marketu? Ili da uzmete neke energetske pločice? Sve su to dobra pitanja – i na sve njih imamo odgovore, zahvaljujući dvojici vrhunskih stručnjaka za ishranu u Velikoj Britaniji.  Naše i vaše dileme o tom šta jesti posle treninga i ubrzati oporavak razrešavaju Emily Kier, nutricionista iz tima Renee McGregor, i Jenna Hope.

Šta jesti posle treninga: Vaš vodič

Pre nego što pređemo na naš vodič o tome šta da jedete posle treninga, prvo o tome: zašto je toliko važno šta ćete pojesti pre i posle treniga? Ukratko, ako se ne hidrirate, nahranite i ne oporavite kako treba, ne samo da ćete rizikovati povrede i umor, već ćete potencijalno poremetiti i faze menstrualnog ciklusa.

„Ono što obično vidimo u timu Renee McGregor, jeste poremećaj menstrualnog ciklusa kao posledica nedovoljne i neredovne ishrane. Dodatni stres kojem je telo izloženo tokom treninga uzrokuje pad hormona„, objašnjava Kier. I ne samo to, već i odabir vremena za jelo obezbediće  dovoljno vremena da metabolizujete hranu kako biste svom telu obezbedili odgovarajuće gorivo, dodaje Hope.

„Hrana koja se konzumira pre treninga je ključna za obezbeđivanje energije mozgu i mišićima, a „dopuna goriva“ nakon treninga od vitalnog je značaja za podržavanje optimalnog oporavka, osiguravajući da naredni treninzi budu efikasni“, objašnjava Hope. I na kraju, ako se ne hranite kako treba, možete osećati vrtoglavicu, malaksalost ili čak dobiti grčeve u stomaku. Ako je neko od vas koji čitate jeo preblizu treningu ili se nije dovoljno napunio gorivom, znaćete o čemu pričamo. „Međutim, raspored obroka ne bi trebalo da izazove stres – važno je da slušate svoje telo i pronađete rutinu koja vam odgovara“, savetuje nutricionistkinja.

Šta jesti posle treninga: Ideje za užinu

Nakon treninga, treba da se fokusirate na  proteine, kako biste podstakli popravku i oporavak mišića, i ugljene hidrate za nadoknadu izgubljenog glikogena, preporučuje Hope. „Pored toga, mikronutrijenti kao što su magnezijum, cink i vitamin C takođe su neophodni za pomoć popravke i oporavka“, kaže nutricionistkinja. Pa šta jesti nakon treninga:

 1.  Energetske kuglice od urmi i orašastih plodova
 2. Kajgana na tostu sa spanaćem
 3. Humus i štapići šargarepe
 4. Jabuka i puter od kikirikija
 5. Grčki jogurt sa svežim bobicama, cimetom i mlevenim semenkama
 6. Pola pečenog slatkog krompira sa kikiriki puterom
 7. Čokoladno mleko
 8. Čokoladni milk šejk
 9. Urme punjene puterom od oraha
 10. Pita hleb  i humus
 11. Čaša voćnog soka i šaka orašastih plodova
 12. Ovsene pahuljice s mlekom

Izvor vesti: marieclaire.co.uk

Izvor slike: nerudol/gettyimages.co.uk