1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Spoljni faktori koji oštećuju...

Spoljni faktori koji oštećuju kožu i ubrzavaju starenje

24. мај 2023.

| Hana Dunđerov
Da li ste sigurne da vaše navike ne ubrzavaju starenje kože?

Koža je najveći organ u telu i uvek je izložena spoljnim faktorima, tako da mora biti zaštićena. Znamo da zagađenje ili nagle promene temperature pogoršavaju stanje naše kože, ali postoje mnogi drugi faktori za koje nikada ne bismo ni pomislili da uzrokuju promene kao što su rozacea ili atopijski dermatitis.

Koji spoljni faktori oštećuju kožu i ubrzavaju starenje?

Mobilni telefon

To je veoma štetan faktor za kožu, uglavnom zbog sve prljavštine koja se svakodnevno skladišti na ekranu, a mobilni telefon uvek imamo u rukama i ne peremo ih nakon upotrebe, pa bakterije iskaču sa jednog mesta sa naše kože na drugu, na licu, u ušima, u rukama bez prestanka.

Plavo svetlo koje projektuju ovi uređaji takođe oštećuje kožu. Ovo svetlo aktivira enzime zvane metaloproteinaze, koji uništavaju dermalni kolagen, protein koji koži daje zategnutost i napetost. Takođe izaziva mnoge efekte oksidativnog stresa, koji dovodi do starenja.

Putovanje avionom

Kabine aviona karakteriše suvoća, nedostatak vlage izaziva dehidraciju kože. Klima uređaji i promene pritiska iz aviona takođe oštećuju kožu, favorizujući pojavu rozacee i akni.

Jastuci

Tekstil za posteljinu akumulira mnogo bakterija, upija masnoće, mrtve ćelije i mikroorganizme sa kože i kose. Tako da jastuci mogu izazvati iritaciju kože ili pojavu akni jer ih koristimo svakodnevno. Neophodno je preduzeti higijenske mere i prati posteljinu 2 puta nedeljno. Kao plus, takođe preporučujemo da koristite svileni jastuk.

Urbano zagađenje

Automobilski dim i nagomilana prašina uzrokuju starenje kože jer smanjuju nivoe vitamina C i E i antioksidanata. Oni takođe uzrokuju smanjenje kiseonika u koži, što na kraju menja kožnu barijeru, stvarajući dehidriranu kožu i pojavu fleka.

Promene temperature

Hladnoća izaziva suvoću, ljuštenje, zatezanje i pojavu crvenila na koži. Pored toga, promene temperature narušavaju ravnotežu vode u barijeri kože, a nedostatak kiseonika i hranljivih materija povećava osetljivost.

Izvor vesti: marieclaire.perfil.com

Izvor slike: gstockstuido/iStock/GettyImagesPlus