1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Skinimalizam: Novi beauty trend...

Skinimalizam: Novi beauty trend u usponu

18. април 2023.

| Hana Dunđerov
Kada krećete u skinimalizam, prvo je pitanje: koji kombo proizvod odabrati?
U 2023. godini, vodeći trend lepote definitivno je skinimalizam. Trend minimalističkog pristupa svakodnevnoj rutini lepote započeo je za vreme pandemije korone, ali – toliko je oduševio žene da se zadržao i dugo posle.
U čemu je njegova tajna? U tome što vam on omogućava da sa minimalnim budžetom i minimalnim trošenjem vremena dobijete odličan rezultat. Zašto? Zato što pristupate nezi kože sagledavajući najpre njene specifične potrebe i odgovarajući na njih.

U čemu je tajna skinimalizma

Skinimalizam nam je doneo jednu jedinstvenu kozmetičku novinu: kombinovane proizvode koji mogu istovremeno da deluju na nekoliko problema koje vaša koža ima. Recimo – hidratacija – smanjenje pora – starenje. Ili; hidratacija i fotoprotekcija odjednom.
Pa, koje su to najbolje kombinacije koje možete da potražite u drogeriji?

Niacinamid i salicilna kiselina

Kada se kombinuju zajedno,  rešavaju širok spektar kožnih problema. Pre svega, smanjuju veličinu pora, smanjuju proizvodnju ulja i bore se protiv prvih znakova starenja. Ujedno mogu da spreče i izbijanje akni.

Vitamin C i vitamin E

Vitamini C i E su antioksidansi koji se međusobno dopunjuju. Imaju snagu u borbi protiv bora, zaštiti od slobodnih radikala i štite nas od UV zraka.

Zeleni čaj i kofein

Antioksidansi su neophodni za dobru kožu. Zato vam donosimo još jedan antioksidativni spoj zelenog čaja i kofeina. Štite kožu od slobodnih radikala, hidriraju kožu i poboljšavaju njenu strukturu.

Retinol i hijaluronska kiselina

Sinergija: retinol ubrzava ćelijsku obnovu vaše kože i stimuliše proizvodnju kolagena. Hijaluronska kiselina deluje kao hidratantno sredstvo i zadržava vodu u ćelijama. Ovo je jedna od najboljih kombinacija za zdravu kožu.

Glikolna kiselina i resveratrol

Resveratol je antioksidans koji smanjuje pigmentaciju,upale i bori se protiv znakova starenja. S druge strane, glikolna kiselina je alfa hidroksi kiselina koja deluje kao hemijski piling. Kada se koriste u kombinaciji leče hiperpigmentaciju.

Retinol i niacinamid

Su odlična kombinacija jer imaju slično dejstvo, ali niacinamid je tu da spreči negativne nuspojave korišćenja retinola kao što je isušivanje kože.

Ceramidi, holesterol i masne kiseline

Stratum corneum je najudaljeniji sloj vašeg epidermisa. Takođe je poznat kao lipidni matriks jer sadrži lipidne strukture vaše kože i stvara kožnu barijeru. Kožna barijera je napravljena od ceramida, holesterola i masnih kiselina. Na ovaj sloj vaše kože često utiču dehidracija, suvoća i zagađenje. Kombinacija ceramida, holesterola i masnih kiselina kada se primenjuje lokalno, može biti korisna.

Niacinamid i vitamin C

Vitamin C ima veliki potencijal i koristi na različite načine, kao što su protiv starenja, ožiljci od akni i pigmentacija kože.Komplementarne prednosti: Pošto se dva sastojka međusobno dopunjuju, njihova upotreba zajedno može poboljšati efekat svakog od njih.

Izvor vesti: marieclaire.au

Izvor slike: Ridofranz/GettyImagesPlus