1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Simptomi nedovoljnog unosa vitamina...

Simptomi nedovoljnog unosa vitamina i minerala

08. август 2023.

| Ranka Bulatović
Čega treba da jedete više?

Svi znaju da su nam potrebni vitamini i minerali da bi naše telo bilo zdravo. Koji su to simptomi nedovoljnog unosa vitamina i minerala?

„Postoje mnogi znaci nedostataka vitamina i minerala“, kaže Patricia Graham, MD, specijalista interne medicine u Medicinskom centru Univerziteta RUSH. „Ali dobra vest je da će se često, ako preduzmete korake za rešavanje nedostatka, simptomi ili poboljšati ili potpuno nestati.“

Simptomi nedovoljnog unosa vitamina i minerala: Obratite pažnju na…

1. Teški gubitak kose

Ako kosa iznenada počne da vam opada i to u većim količinama, prekontrolišite krvnu sliku.  To može biti znak većih problema, kao što je nizak nivo gvožđa, što utiče na vašu energiju, ili bolesti štitne žlezde. A to može dovesti do iznenadnog neobjašnjivog povećanja ili gubitka težine.

Ako vam je nivo gvožđa nizak, možda ćete osećati hladnoću, imati glavobolju i česte vrtoglavice. Ako imate poremećaj štitne žlezde, to može oslabiti mišiće, izazvati bol u zglobovima, a koža će biti suva i bleda.

2. Pečenje u stopalima ili jeziku

Razgovarajte sa svojim lekarom, koji će verovatno preporučiti test krvi da proveri nivo vitamina B12. Naročito ako uz to imate problema s ravnotežom, zatvorom i suvom kožom. B12 igra ključnu ulogu u  očuvanju zdravlja tako što proizvodi hemoglobin, deo  crvenih krvnih zrnaca koji pomaže ćelijama da dobiju kiseonik.

Vitamin B12 je ključan i za pravilno funkcionisanje digestivnog trakta. Njegov nedostatak može da izazove blago kognitivno oštećenje, pa ako imate bilo kakve promene u pamćenju, razmišljanju ili ponašanju, posetite svog lekara. Vremenom, nedostatak B12 može trajno oštetiti  nervni sistem.

3. Rane sporo zarastaju

Ako maksimalno vodite raćuna o higijeni zuba i usne duplje, a desni vam i dalje natečene, crvene i krvare, možda vam fali vitamina C. Drugi znak može biti da lako dobijete modrice.  Vitamin C je poput cementa. On spaja ćelije i čini da rane zarastaju. Vitamin C ima antiinflamatorno i antioksidativno i sprečava oštećenja ćelija.

4. Simptomi nedovoljnog unosa vitamina i minerala: Bol u kostima

Ako osećate bolove u kostima, možda vam nedostaje vitamina D. Namirnice bogate vitaminom D uključuju losos, haringe, sardine, konzervisanu tunjevinu i pečurke.  Takođe možete dobiti svoju dnevnu dozu tako što ćete izaći na sunce 10 minuta bez kreme za sunčanje. Ako ćete biti na otvorenom duže od toga, obavezno stavite kremu za sunčanje da biste zaštitili od potencijalno štetnih UV zraka.

5. Nepravilan rad srca

Kalcijum reguliše otkucaje srca. Nedostatak ovog minerala može izazvati aritmiju ili nepravilan rad srca, kao i bolove u grudima. Osim toga, i grčevi u mišićim amogu biti znak da vam fali kalcijuma. A neophodan je i za zdrave kosti i prevenciju osteoporoze.

6. Pogoršanje vida noću

Ako ne unosite dovoljno vitamina A, vaš noćni vid i oštrina vida mogu se vremenom pogoršati. Nedostatak vitamina A dovodi do sušenja rožnjače, što zamagljuje oči i može dovesti do gubitka vida. To takođe može oštetiti  i mrežnjaču.

Izvor slike: fizkes/gettyimages.co.uk