1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Ricinusovo ulje za kosu:...

Ricinusovo ulje za kosu: Prednosti i mane, prema stručnjacima

23. јун 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Da li je upotreba ricinusovog ulja za kosu zaista dobra ideja?

Znamo, znamo: stalno smo bombardovani izveštajima o čudesnim uljima za rast kose i šamponima i balzamima koji obećavaju da će oživeti naše skalpove, obrisati naslage i generalno promeniti našu kosu zauvek.

Ali pre nego što otpišete ricinusovo ulje kao još jednu prevaru, uzmite u obzir da ovaj sastojak ima vekovnu istoriju koja datira sve do starog Egipta. Pored toga, ricinusovo ulje podržavaju dermatolozi i stručnjaci za kosu kao efikasan način za hranjenje suvih pramenova i potencijalno stimulisanje zdravog rasta kose.

Ricinusovo ulje za kosu- prednosti

„Rincinusovo ulje može pomoći u održavanju zdrave kose i povećanju sjaja i hidratacije“, objašnjava dr Rebecca Marcus, dermatolog sa sertifikatom odbora i osnivač MaeiMD-a .

Dermatološkinja Tiffany L. Clay iz Atlante objašnjava da ako pogledate molekularnu strukturu ricinusovog ulja, videćete da je to glicerol sa dugolančanom masnom kiselinom. A ovo znači? Jednostavno rečeno, masne kiseline su odlične za ishranu folikula kose. Spoljni sloj dlake prekriven je strukturama nalik ljuskama koje se zovu kutikule, a kada je kosa oštećena, one se gule i šire, što dovodi do oštećenja. Ricinusovo ulje, međutim, „može zapečatiti i omogućiti da kutikula leži ravnije“, a to rezultira boljim sjajem i smanjenim kovrdžavanjem.

Ricinusovo ulje za kosu i brži rast

„Iako trenutno nema ubedljivih kliničkih studija koje dokazuju da ricinusovo ulje izaziva brži rast kose, znamo da ricinusovo ulje stimuliše prostaglandin E2, koji izaziva vaskularnu dilataciju i povećanu cirkulaciju, što bi moglo pomoći u stimulaciji folikula“, kaže dr Marcus. „Pokazalo se da je još jedan prostaglandin, PGD2, povećan kod onih sa opadanjem kose, a poznato je da ricinusovo ulje inhibira PGD2. Iako još uvek nismo sigurni da li ove akcije uzrokuju brži rast kose, u najmanju ruku to može pomoći u sprečavanju lomljenje, doprinoseći ukupnoj dužini kose.“

Dhaval G. Bhanusali, MD, dermatolog i specijalista za gubitak kose iz Njujorka se slaže. „Postoji određena korist od ricinusovog ulja sa poboljšanjem prodiranja topikalnih sredstava, pa čak i rasta kose“, kaže on. „Kada se to kaže, mislim da naučni dokazi nisu tu da bi dali bilo kakve značajne tvrdnje, posebno za stimulisanje novih vlasi.“ Ako patite od stanjivanja ili gubitka kose, dr Bhanusali kaže: „Ne mogu dovoljno da naglasim koliko je važno da posetite dermatologa sa sertifikatom odbora. Sada imamo toliko novih opcija i mnogo je lakše kreirati sveobuhvatan plan za rani gubitak kose nego kasnije u igri.“

Ukratko, slično šamponu za rast kose, dok samo ricinusovo ulje neće izlečiti gubitak ili stanjivanje kose, ono može podržati zdravlje kose, plus učiniti da vaše vlasište bude bolje okruženje za rast i zadržavanje kose na duži rok.

Kako se koristi ricinusovo ulje za kosu?

Ako koristite ricinusovo ulje kao tretman koji se ispira, dr Clay preporučuje da zagrejete malu količinu ulja između dlanova i da je zagladite duž vrhova kose na nedeljnoj bazi. U međuvremenu, za upotrebu kao dubinski regenerator , dr Marcus kaže: „Pre nego što operete kosu, preporučujem da ga nanesete na suvo vlasište i kosu, pokrijete kapom za tuširanje, ostavite da deluje 20 minuta, a zatim operite kosu šamponom kao i obično. “

Međutim, kao i sa bilo kojim uljem za kosu, važno je početi sa malim i biti svesni kako vaš tip kose reaguje na uljne proizvode. „Oni sa grubom, kovrdžavom ili suvom kosom, možda će želeti da nanesu ricinusovo ulje na vrhove kose i ostave ga, jer je to prilično lagano ulje“, kaže dr Marcus. „Međutim, za one sa finom ili tankom kosom, verovatno će više voleti da ga koriste kao tretman pre pranja, kao što je gore navedeno, sa ispiranjem, kako bi izbegli utezanje kose i mastan izgled.

A ako vam nije prijatno da koristite čisto ricinusovo ulje iz straha da ne preterujete, postoji niz manje intenzivnih opcija, uključujući šampone, balzame, maske za kosu i serume.

Izvor vesti: marieclaire.com

Izvor slike: triocean/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate