1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Ovo su pića za...

Ovo su pića za bolji san: Razmislite da ih uvrstite u rutinu pred spavanje!

20. април 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Patite od nesanice? Možda vam ovo može pomoći!

Za kvalitetan san potrebno je kombinovati nekoliko elemenata koji mu pogoduju. Među njima: uravnotežena ishrana i lagani obrok pre spavanja, dobro uspostavljena rutina pre spavanja, praktikovanje redovne fizičke aktivnosti…

Ali ponekad zvezde nisu poređane da bismo imali laku i mirnu noć. Dakle, da biste izbegli da ostanete budni i da se okrećete u krevetu, može biti korisno znati koja pića doprinose dobrom snu.

Stručnjakinja za spavanje i autorka knjige „Deljenje korica: Vodič za bolji san za svaki par“ Wendy Troxel (Vendi Troksel) objašnjava za Well + Good da  postoje četiri pića koja su posebno dobra za miran i kvalitetan san.

 

Pića za bolji san

Čaj od kamilice

Prema rečima stručnjaka, nije iznenađujuće da vodeće piće u pogledu sna ostaje infuzija kamilice.

Nekoliko studija, uključujući jedno objavljeno 2019. u časopisu PubMed, pokazalo je „terapijsku efikasnost kamilice na anksioznost, nesanicu i kvalitet sna“.

„Kamilica je odlična ideja za dobar san. I ne samo kao čaj. Preporučujem eterično ulje kamilice. Shvatili smo da udisanjem određenih mirisa, uključujući i miris kamilice, aktiviramo područja mozga koja omogućavaju spavanje. biti pokrenut tiho“, rekao je dr Jacques Labescat (Žak Labeskat), lekar opšte prakse i fitoterapeut u Allo Docteurs-u .

Ipak, budite oprezni, pre bilo kakve upotrebe esencijalnog ulja, preporučuje se da potražite savet stručnjaka.

 

Sok od višnje

Dve studije, jedna objavljena u European Journal of Nutrition 2012. i druga u American Journal of Therapeutics 2018. godine, takođe su istakle moć soka od višnje pri uspavljivanju.

„Konzumiranje koncentrata kiselog soka od trešnje povećava egzogeni melatonin, koji je koristan za poboljšanje trajanja i kvaliteta sna kod zdravih muškaraca i žena“, prvobitno su rekli istraživači u prvoj studiji.

„Studije takođe pokazuju značajno povećanje vremena provedenog u krevetu, ukupnog vremena spavanja i efikasnosti spavanja uz dodatak soka od trešanja “, objašnjava Well+Good .

 

Voda

Voda ostaje „poseban slučaj“, kaže Wendy. Zaista, ako  pijete dovoljno vode tokom dana, ona ne preporučuje da množite čaše dok se približavate spavanju u nadi da ćete brže pronaći lek za nesanicu. Zbog toga je bolje da ostanete hidrirani na kontinuiranoj osnovi.

„Neophodno je da ostanete hidrirani tokom dana, tako da ne žurite sa tečnostima pre mraka, što može dovesti do čestih odlazaka u kupatilo a to može poremetiti san. Preporučujem da držite flašu vode sa sobom tokom dana kako biste podstakli česte gutljaje dok pokušavate da smanjite unos tečnosti sat ili dva pre spavanja “, kaže ona.

Zeleni čaj 

Ipak, istaknut kao stimulans zbog sadržaja kofeina, zeleni čaj može naći svoje mesto na vašem noćnom ormariću.

„Rekao bih da bi moj izbor broj jedan u pogledu napitaka koji podstiču san bio zeleni čaj zbog aktivnog sastojka koji se zove L-teanin“, tvrdi dr Michael Breus (Majkl Breus), specijalista za spavanje i klinički psiholog u Well+ Goodu .

„Teanin se smatra primarnim jedinjenjem za spavanje u zelenom čaju. Deluje tako što smanjuje hormone povezane sa stresom i uzbuđenje neurona u vašem mozgu, zbog čega se osećamo opušteno. Istraživanja sugerišu da ispijanje 3-4 šoljice (750-1000 ml) zelenog čaja sa niskim sadržajem kofeina tokom dana može smanjiti umor i nivo markera stresa, kao i poboljšati kvalitet sna.“

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: tataks/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate

Alternative kafi

Alternative kafi koje daju jednaku količinu energije

Kafa nas takođe održava, ali povremeno može biti zanimljivo obogatiti nepce. Na kraju krajeva, postoji bezbroj alternativa koje obezbeđuju istu količinu energije. Ova pića mogu biti i lep dodatak za one koji ne vole ili žele da izbegavaju kafu.