- Home
- /
- Hair & Beauty
- /
- Omega-3 masne kiseline: Ove...
Omega-3 masne kiseline: Ove namirnice ih sadrže najviše
16. januar 2023.
| Miljana MomirovićOmega-3 je od suštinskog značaja za naše telo. Međutim, telo ne zna kako da ih napravi samo: zato je važno da mu pomognemo i unesemo putem ishrane. Srećom, one su prisutne u mnogim namirnicama, kao što su određena ulja ili nekoliko riba.
Koja ulja su bogata omega-3 masnim kiselinama?
Namirnice najbogatije omega-3 masnim kiselinama su ulja koja u velikoj meri sadrže ALA (alfa-linolenska kiselina). Najpoznatije je laneno ulje (ili ulje lana) ali ne treba zanemariti ni bademovo ulje, ulje lešnika i sojino ulje. Preferirajte organska, hladno ceđena ulja kad god je to moguće.
Omega-3 masne kiselina: da li ih sve ribe sadrže?
Druge namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama su riba. Ali ne bilo koja. Losos se definitivno nalazi na prvoj poziciji jer ih sadrži u najvećoj meri. Tu su i haringa, skuša, sardina, pastrmka i tunjevina.
Blago omega-3 masnih kiselina: ulje jetre
bakalara
Mnogi ga nazivaju „bakinim lekom“ zbog toga što je nepresušan izvor omega-3 masnih kiselina koje su najpotrebnije za naš organizam. Stručnjaci kažu da pruža čak i 10 puta više u odnosu na losos.
Zanimljivo je da se u prošlom veku redovno koristilo za poboljšanje kognitivnih sposobnosti i boljeg pamćenja. Jedna kašika s vremena na vreme – zašto da ne?
Ali budite oprezni: ne preporučuje se da ga koriste trudnice, osobe sa kalcemijom i bolestima jetre, kao i onima koji koriste antikoagulantnu terapiju.
Kako da ove namirnice koristimo u ishrani?
Pre svega, nije neophodno da ih svakodnevno unosimo jer su naše potrebe poprilično niske. Preporučuje se samo 2,5 g dnevno za odrasle osobe. Konkretno, kašika lanenog ulja sadrži 8g omega-3, a 150 g lososa 3g omega-3.
Ipak važno je da ulja koristite bez prethodnog zagrevanja. Još jedan savet: ne preterujte, jer su ulja veoma kalorična.
Na koji način omega-3 utiče na naš mozak i srce?
Omega-3 masne kiseline su važne za zdravo funkcionisanje našeg mozga, nervnog sistema i mrežnjače. Posebno su značajne za žene svih starosnih dobi i decu. Ostale prednosti koje pružaju su zaštita od kardiovaskularnih bolesti i formiranje holesterola u arterijama. Zato što „dobre masti“ ograničavaju taloženje „loših masti“.
Ove esencijalne masne kiseline jačaju celokupan organizam. Vrlo su zastupljene u ishrani zbog toga što poboljšavaju i održavaju naše zdravlje. Otkriveno je da čak imaju i antiupalno dejstvo, pa ga osobe sa alergijama posebno vole.
Iskustvo u medijima stekla je radom na portalima lepotaizdravlje.rs i casadesign.rs. Da je modni stil, zvala bi se minimalizam. Kao i svaka Devica, drži se jednostavne rutine šminkanja ali zato voli da pretera sa rumenilom. Bogato znanje u nezi kože stekla je iz ljubavi prema aktivnim sastojcima i kozmetici koju je prenela na Instagram profil @pegicaaa. Slaba tačka su joj slatkasti parfemi i bolonjeze.
Izvor vesti: maireclaire.fr