1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Nokti i zdravlje: Evo...

Nokti i zdravlje: Evo šta možete da otkrijete o stanju vašeg tela

31. август 2023.

| Snežana Vranić
Pogledajte šta vam vaši nokti poručuju.

Iako možda niste na to obraćali pažnju, vaši nokti i zdravlje su povezani više nego što možete da zamislite. Samo morate da pratite signale.

Nokti i zdravlje: Veza koju je važno uočiti

Dok vodimo brigu o našim noktima, uglavnom se brinemo da oni izgledaju lepo, jako i zdravo. Međutim, nije čest slučaj da se zapitamo koji je uzrok za njihovo loše stanje. Nekada, to može biti jednostavno loša briga o njima, ali u većini slučajevi, vaši nokti pokušavaju da vam kažu nešto o vašem zdravlju.

Nokti i zdravlje: Šta vam oni otkrivaju?

Nokti doživljavaju razne promene, a upravo te promene mogu mnogo da vam kažu o zdravlju i stanju vašeg organizma. Postoji nekoliko različitih stanja koje možete prepoznati zahvaljujući promenama na vašim noktima. Evo o čemu je reč:

  • Ukoliko vaši nokti postanu tanki i lako pucaju (izuzev ako pucaju zbog brušenja tokom manikira), verovatno se ne hranite dobro i nešto vam nedostaje u vašoj ishrani.
  • Na primer, nedostatak vitamina može se pokazati i kao koža koja raste u donjem delu nokta, pukne, bude osetljiva i odvoji se od nokatne ploče.
  • Uzdužne brazde na noktima, ukazuju na nedostatak vitamina B, a u retkim slučajevima mogu ukazivati na anemiju ili artritis.
  • Ukoliko su linije horizontalne, verovatno patite od disfunkcije štitne žlezde, dijabetesa ili bolesti bubrega.
  • Što se tiče noktiju na nogama, ukoliko su oštećeni i fragmentirani, to može ukazivati na visok nivo holesterola.

Dakle, osluškujte svoje telo i pratite vezu koja je veoma značajna kada su nokti i zdravlje u pitanju. Naravno, većinu ovih stvari ne možete samostalno rešavati već vam je neophodna konsultacija sa lekarom i nemojte je preskakati. Ukoliko lekar potvrdi neke od ovih stanja ili nedostataka, on će dalje istraživati da mu pronađe uzrok i leči koren problema.

Ipak, imajte u vidu da je nekad loše stanje noktiju prouzrokovano i grubom negom. Vodite računa o noktima i svom zdravlju.

Izvor vesti: www.marieclaire.hu

Izvor slike: Images we create and what actually happens are always beautiful when we have imagination./GettyImagesplus

Nastavite da čitate