1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Moja nega lica u...

Moja nega lica u trudnoći: Kako koristim i retinol?

08. јул 2024.

| Miljana Momirović
Promene na koži i bezbedni sastojci kojima možete verovati.

Za svaku buduću mamu, nega lica u trudnoći postavlja mnoga pitanja. Koji aktivni sastojci su dozvoljeni, a koje pak ne koristiti?

Poslednja stvar o kojoj verovatno želite da brinete dok je telo zauzeto teškim (i magičnim) radom na razvoju bebice je nega kože. Međutim, kako drugo stanje donosi i promene na licu, prikupili smo informacije kako da o njemu efikasno i, još važnije, bezbedno brinete.

Kako se nega lica u trudnoći menja?

Istina je da mame imaju poseban sjaj lica tokom trudnoće. Sreća koju osećaju dok nose novi život se nesumnjivo odražava i na lepotu i izgled kože. Međutim, prisutni su i neke, ne tako blistave, nesavršenosti na koži kojih ćete verovatno želeti da se rešite.

Melazma: Hiperpigmentacije u trudnoći su u stvari diskoloracije kože, obično na obrazima ili čelu, uzrokovane povećanom proizvodnjim melanocita, ćelija koje koži daju boju.

Akne u trudnoći: Bez obzira na tip kože, neke žene tokom drugog stanja imaju pojačano lučenje sebuma koje pogoršava bubuljice.

Osnovna nega lica u trudnoći

Svaka trudnoća je jedinstvena. Nemojte se iznenaditi ako vaša koža sada negativno reaguje na kozmetiku koju ste ranije koristili bez ikakvih problema. Osnovno pravilo kada je u pitanju nega lica u trudnoći? Više je manje. Međutim, ovo ne mora nužno da znači da prestanete koristiti sve proizvode, već je sada najbolji trenutak da posegnete za clean kozmetikom sa pažljivo odrabranim sastojcima.

Čišćenje lica, hidratacija i zaštitni faktor su navike koje definitivno vredi zadržati u trudnoći, kada je nega lica u pitanju. Naravno, ne bi bilo loše posvetiti pažnju i drugim regijama jer nega tela i kose takođe ima važnu ulogu.

Koji aktivni sastojci u trudnoći su bezbedni?

Što se tiče SPF-a, tokom trudnoće se preporučuju mineralne kreme za zaštnitnim faktorom. Za hidrataciju kože potražite kozmetiku sa sastojcima kao što je hijaluronska kiselina i vitamin C za blistavost.

Na ovome može da se završi nega lica u trudnoći ali ako želite da odete korak dalje i dodatno poboljšate izgled kože, ovi aktivni sastojci su bezbedni:

  • prirodni retinol ili bakuchiol protiv znakova starenja i hiperpigmentacija
  • niacinamid obnavlja kožnu barijeru
  • salicilna kiselina (ali u koncentraciji do 2%) umiruje bubuljice i smanjuje lučenje sebuma
  • AHA kiseline (glikolna, mlečna i azelaična kiselina) nežno pilinguju kožu, ujednačavaju ten i teksturu

U svakom slučaju, prethodno bi bilo idealno porazgovarati sa ginekologom koji će sigurno odgovoriti na sve nedoumice kada je u pitanju nega lica u trudnoći.

Izvor slike: Valerii Apetroaiei/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate