1. Home
 2. /
 3. Hair & Beauty
 4. /
 5. Iz iskustva: Kako bakuchiol...

Iz iskustva: Kako bakuchiol stvarno deluje?

16. мај 2024.

| Miljana Momirović
Prirodni retinol - ili ipak ne?

Isprobala sam jedan od aktivnih sastojaka koji je najpopularniji u ovom trenutku: bakuchiol. Ovo je moje iskreno iskustvo.

Pre nekoliko godina sam koristila retinol i istina, nije to bila ljubav na prvi pogled. Kako imam suvu kožu, uprkos intenzivnoj hidrataciji, jednostavno mi nije prijao. Prvih nekoliko nedelja, retinol mi je izazvao ozbiljnu iritaciju, peckanje i dehidrirao kožnu barijeru. S obzirom da sam bila uporna u tome da pronađem rešenje, naletela sam na prirodnu alternativu retinola: bakuchiol.

Iako sam na prvu bila sumnjičava zbog dosadašnjeg iskustva sa retinolom, pružila sam mu šansu.

Šta je bakuchiol?

Bakuchiol zapravo nije ni sličan retinolu. U pitanju je 100% biljni ekstrakt biljke babči koji se izvorno koristio u Indiji, a sada je rasprostranjen širom sveta kozmetike. Ovaj prirodni antioksidans je prepoznatljiv po tome što poboljšava ten i izraženu teksturu. Nežan je prema koži i odgovara svim tipovima, pa čak i suvoj koži. Tu me je odmah imao.

Da li je bolji retinol ili bakuchiol?

Odakle retinol u celoj priči? Zbog anti-age dejstva koji bakuchiol ima, dugo se upoređivao sa retinolom, dok i zvanično istraživanje nije to i potvrdilo. Od tada su urađene brojne studije, a zaključak je isti: bakuchiol i retinol imaju veoma sličan efekat na bore.

Ali, pre svega, bitno je znati i njihove razlike:

 • Bakuchiol se može bezbedno koristiti tokom cele godine, dok se retinol preporučuje samo tokom jeseni i zime uz obavezan SPF.
 • Retinol se ne preporučuje trudnicama i dojiljama, dok za bakuchiol ne postoji ograničenje tog tipa.
 • Bakuchiol se može kombinovati sa svim aktivnim sastojcima. Retinol u kombinaciji sa vitaminom C, kiselinama, benzoil-peroksidom i drugim sastojcima može izazvati neželjene reakcije.
 • Kada se koristi, retinol se nanosi samo uveče zbog pojačane osetljivosti na sunce. Bakuchiol se može koristiti i ujutru i uveče.

Ipak, s obzirom da se tek od pre nekoliko godina zvanično istražuje, bakuchiol ima manji broj sprovedenih studija koje potvrđuju efekat u odnosu na retinol.

Kako deluje bakuchiol?

Ono zbog čega mi se bakuchiol na prvu svideo: nema perioda uvođenja u rutinu, već se može od prvog dana koristiti i ujutru i uveče. To me je odmah privuklo jer, za razliku od retinola koji se najčešće koristi nekoliko puta nedeljno, bakuchiol mogu redovno da nanosim. Zahvaljujući tome, brzo sam videla rezultate.

Prvenstveno sam ga koristila zbog izražene teksture kože koja je za manje od mesec dana bila vidno glatka, a proširene pore manje vidljive. Fine linije u očnoj regiji je takođe ispeglao. Imala sam i nekoliko hiperpigmentacija od akni (crvene flekice). Iako su bile uporne, nakon nekoliko nedelja su se i one povukle.

Sa kojim sastojcima kombinovati bakuchiol?

Kao što sam spomenula, bakuchiol se može koristiti sa svim aktivnim sastojcima (pa čak i sa retinolom, ako preferirate). Iz tog razloga, možete napasti kožni problem sa više strana za najbolje rezultate. Evo nekoliko preporuka na koje sam naišla:

 • sa vitaminom C: protiv hiperpigmentacija
 • sa AHA kiselinama: za glatku kožu i ujednačen ten
 • sa retinolom: intenzivan efekat protiv bora (samo tokom jeseni i zime)

Bakuchiol sam koristila i samostalno i u kombinaciji sa AHA kiselinama do početka proleća. Iako je, naravno, efekat bolji kada se koristi više aktivnih sastojaka, nećete biti razočarani ni ako imate samo bakuchiol u rutini.

Sve u svemu, džekpot ako mene pitate.

 

Izvor slike: Polina Lebed/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate