1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Namirnice koje smanjuju stres:...

Namirnice koje smanjuju stres: Uvedite ih u svoju ishranu

09. август 2023.

| Snežana Vranić
Ukoliko imate tendenciju da jedete kada ste nervozni, budite sigurni da jedete pravu hranu.

Namirnice koje smanjuju stres su pravi spas ukoliko prolazite kroz napet period. Stres nije poroblematičan samo za vaše mentalno zdravlje, već može dovesti i do neželjenog povećanja težine.

Namirnice koje smanjuju stres

Da biste pomogli sebi i svom telu u borbi protiv stresa, pokušajte da unosite veći broj ovih namirnica.

Avokado

a je suprehrana koja pomaže u umanjivanju stresa. Ova namirnica je kremasta pa će zadovoljiti žudnju, a osim toga, doktor James Duigan (Džejms Dujgan), autor knjige  Clean & Lean Diet, tvrdi da sve dobre masti u avokadu i kalijum mogu sniziti vaš krvni pritisak, a samim tim i nivo streda.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi pomažu u jačanju oštećenog imunološkog sistema. Osim toga, oni obiluju vitaminom B koji pomaže u smanjenju nivoa stresa. Nemojte grickati više od male šake dnevno.

Namirnice koje smanjuju stres: Bobice

Bobičasto voće je puno vitamina C koji pomaže telu da se nosi sa stresom. Osim toga, one su pune vlakana koja pomažu u rregulisanju nivoa šećera u krvi (koji varira kada ste pod stresom).

Zeleno povrće

Tamnozeleno povrće je odličan način da napunite telo vitaminima kada ste pod stresom. Jedite ih uz svaki obrok, ali bi bilo dobro da se uverite da je organsko.

Ćuretina

Ćureće meso sadrži aminokiselinu koja se naziva L-triptofan, a koja oslobađa serotonin (hormon koji smiruje). Konzumiranje ovog mesa ima umirujući efekat na telo i može vam pomoći i da bolje soavate.

Namirnice koje smanjuju stres: Slatki krompir

Slatki krompir će savršeno zadovoljiti vašu želju za ugljenim hidratima, a pored toga sadrži više vlakana i vitamina nego beli krompir.

Dakle, veliki broj ovih namirnica može biti usputna grickalica, a od nekih možete da pravite i prave obroke. Naravno, u zavisnosti koliko ste pod stresom. U svakom slučaju, ako znate da vam se sprema stresan dan, znate kakvu užinu da pripremite.

Izvor vesti: www.marieclaire.co.uk

Izvor slike: JamesPearsell/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate