1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Najbolji položaj za spavanje...

Najbolji položaj za spavanje u vrelim danima

21. јун 2023.

| Ranka Bulatović
Dolazak leta najavio je povratak nemirnih noći, otežanih vrućinom i znojem. Ako nam određene tehnike mogu omogućiti da osvežimo spavaću sobu, prema mišljenju stručnjaka, položaji koje zauzmemo dok spavamo takođe mogu napraviti razliku 

Da li i vas zanima koji je najbolji položaj za spavanje u vrelim danima? Dobro došli u klub. Iako,većina nas, jedva čeka da dođe leto, ne radujemo se baš visokim temperaturama. Ne zna se kad je teže -danju ili noću.

Studija objavljena u National Library of Medicine sugeriše da visoke temperature narušavaju kvalitet sna smanjujući, na primer, vreme dubokog sna ili izazivajući buđenja tokom noći. Teškoće uspavljivanja po vrućem vremenu mogu se objasniti i sa fiziološke tačke gledišta. Naše telo se lagano hladi da bi zaspali. Ako je spavaća soba previše vruća, telesna temperatura neće pasti, što će otežati zaspivanje. Imajte na umu da je idealna sobna temperatura 18°C. Ali pored uloge koju okruženje igra na naš san, postoje i pozicije koje mogu poboljšati njegov kvalitet u vrelim letnjim noćima.

Koji je najbolji položaj za spavanje u vrelim danima

Držite roletne zatvorene tokom dana, otvorite prozore noću, koristite ventilator… Sve to može doprineti smanjenju temperature u spavaćoj sobi. Ovoj rutini treba dodati i izbor položaja za spavanje. „Kako temperature rastu, prilagođavanje položaja za spavanje je od suštinskog značaja za poboljšanje cirkulacije vazduha i hlađenje tela“, tvrdi Sammy Margo, stručnjak za spavanje u Dreams-u, za Stylist UK. Nekoliko položaja na leđima, može poboljšati san tokom letnjih meseci.

Jedan od tih položaja je „morska zvezda“: lezite na leđa, raširite udove. „To može pomoći u hlađenju tela, jer maksimalno povećava površinu izloženu vazduhu“, objašnjava Sammy Margo.

Stavite tanak jastuk ispod glave i jedan jastuk ispod kolena. Postavljanjem jastuka ispod kolena poboljšavate cirkulaciju krvi i smanjujete otok u donjim ekstremitetima.

Najbolji položaj za spavanje: Važno je pustiti

vazduh da cirkuliše oko tela

Ali spavanje na leđima nije prirodno za sve. Ako se ovaj položaj smatra najboljim za dobrobit kičme i za rasterećenje zglobova, ne prija baš svima. Za one koji više vole da spavaju na boku, moguće je izabrati položaj kašike, stavljajući jastuk između kolena kako bi se omogućila bolja cirkulacija vazduha.

„Ova pozicija takođe može biti veoma korisna za ljude koji pate od hrkanja ili apneje u snu, jer pomaže u održavanju disajnih puteva otvorenim“, kaže Sammy Margo. Naizmenično menjajte dve pozicije, uvek držeći tanak jastuk ispod glave. Na ovaj način omogućavate da vazduh cirkuliše oko vašeg tela.

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: cyano66/gettyimages.co.uk