1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Najbolje namirnice za začeće

Najbolje namirnice za začeće

18. фебруар 2023.

| Jovana Jevtić
Kako su pravilan rad hormona i ishrana u bliskoj vezi - kada planirate trudnoću raspitajte se koje su najbolje namirnice za začeće.

Put od planiranja trudnoće do začeća nije uvek lak. Postoji mnogo faktora koji utiču na plodnost, a jedan od njih je i ishrana. U današnje vreme statistika nije dobra i sve je veći broj parova koji se suočavaju sa ovim problemom. Plodnost prvenstveno zavisi od hormonske ravnoteže, a loša ishrana može doprineti da se ona naruši. Zbog toga se prilikom planiranja trudnoće raspitajte koje su namirnice najbolje za začeće.

 

Najbolje namirnice za začeće: Šta treba da unosite u organizam ako želite bebu?

Kada govorimo o najboljim namirnicama za začeće potrebno je prvo saznati koji vitamini i minerali su potrebni osobi koja planira trudnoću. Na primer, folna kiselina pomaže da žena lakše ostane trudna, a uz to poboljšava razvoj bebe, sprečava pojave abnormalnosti udova i razvoja otvorene kičme.

U ovom periodu života preporučuje se izbegvanje ultra-obrađenih ugljenih hidrata i preteranog šećera. Brza hrana i nedovoljan unos voća mogu izazvati neplodnost.

najbolje namirnice za začeće

Strelciuc Dumitru/GettyImagesPlus

Proteini

Ukoliko želite trudnoću, unos proteina je na prvom mestu.

Proteine možete pronaći u sardini i ukoliko niste neko ko ovu namirnicu jede često, bilo bi dobro da sada počnete. Prepuna omega-3 masnih kiselina, sardina podržava plodnost. Za razliku od drugih vrsta ribe, sardina ne sadrži mnogo teških metala i veoma je pogodna ako želite trudnoću.

Osim sardine, izvor proteina može biti i punomasno mleko. Kada su u pitanju mlečni proizvodi upitno je kako utiču na organizam, međutim, kada je u pitanju trudnoća, ispostavilo se da mlečni proizvodi smanjuju mogućnost hroničnih upala  poboljšavaju šanse za trudnoćom. Kada žena ima problem sa ciklusom, razvitkom jajne ćelije ili nepravilnom ovulacijom, punomasno mleko je veoma dobar izbor.

Nemasna govedina je odličan izvor proteina za buduće mame. Uz govedinu u organizam se unosi cink i zahvaljujući tome poboljšava se vaša plodnst. Ovo važi i za mušlarce i žene. Cink igra veliku ulogu u kvalitetu jajne ćelije i sperme. Uz cink, govedina sadrži vitamin B12 koji isto tako pozitivno utiče na plodnost.

Ovsena kaša sadrži vitamin B, gvožđe i biljna vlakna. Ovas ali i druge žitarice pomažu kod formiranja sluzokože materice, a svakako pomažu i kada želite trudnoću.

Namirnice za plodnost kod muškaraca

 

Prilikom planiranja začeća ne treba govoriti samo o ženskoj plodnosti. Za ovaj proces potrebne su dve plodne strane te je potrebno da i muškarac reguliše svoju ishranu. Prva namirnica koja doprinosi muškoj plodnosti jeste paradajz. Još je bolje ukoliko je prokuvan jer je njegova apsorpcija u telu mnogo bolja nego kada je sirov. Crveno voće i povrće poput lubenice i paprike pomoći će na sličan način.

Orasi su dobra namirnica za mušku plodnost. Ukoliko jedete šaku oraha jednom dnevno možete ostvariti veoma pozitivan efekat. Uz to, izvor su biljnih proteina, omega-3 masnih kiselina, a došrinose i plodnosti kod žena.

Ukoliko planirate trudnoću, isprobajte sa navedenim namirnicama i budite strpljivi. Nadamo se da će ova lista namirnica napraviti razliku i pomoći u problemima sa kojima se susreće sve više parova.

 

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: PeopleImages/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate