1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Omega-3 masne kiseline: Ove...

Omega-3 masne kiseline: Ove namirnice ih sadrže najviše

16. јануар 2023.

| Miljana Momirović
Omega-3 je od suštinskog značaja za naše telo. Međutim, telo ne zna kako da ih napravi samo: zato je važno da mu pomognemo i unesemo putem ishrane.

Omega-3 je od suštinskog značaja za naše telo. Međutim, telo ne zna kako da ih napravi samo: zato je važno da mu pomognemo i unesemo putem ishrane. Srećom, one su prisutne u mnogim namirnicama, kao što su određena ulja ili nekoliko riba.

 

Koja ulja su bogata omega-3 masnim kiselinama?

Namirnice najbogatije omega-3 masnim kiselinama su ulja koja u velikoj meri sadrže ALA (alfa-linolenska kiselina). Najpoznatije je laneno ulje (ili ulje lana) ali ne treba zanemariti ni bademovo ulje, ulje lešnika i sojino ulje. Preferirajte organska, hladno ceđena ulja kad god je to moguće.

 

Omega-3 masne kiselina: da li ih sve ribe sadrže?

Druge namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama su riba. Ali ne bilo koja. Losos se definitivno nalazi na prvoj poziciji jer ih sadrži u najvećoj meri. Tu su i haringa, skuša, sardina, pastrmka i tunjevina.

Blago omega-3 masnih kiselina: ulje jetre

bakalara

Mnogi ga nazivaju „bakinim lekom“ zbog toga što je nepresušan izvor omega-3 masnih kiselina koje su najpotrebnije za naš organizam. Stručnjaci kažu da pruža čak i 10 puta više u odnosu na losos.

Zanimljivo je da se u prošlom veku redovno koristilo za poboljšanje kognitivnih sposobnosti i boljeg pamćenja. Jedna kašika s vremena na vreme – zašto da ne?

Ali budite oprezni: ne preporučuje se da ga koriste trudnice, osobe sa kalcemijom i bolestima jetre, kao i onima koji koriste antikoagulantnu terapiju.

Kako da ove namirnice koristimo u ishrani?

Pre svega, nije neophodno da ih svakodnevno unosimo jer su naše potrebe poprilično niske. Preporučuje se samo 2,5 g dnevno za odrasle osobe. Konkretno, kašika lanenog ulja sadrži 8g omega-3, a 150 g lososa 3g omega-3.

Ipak važno je da ulja koristite bez prethodnog zagrevanja. Još jedan savet: ne preterujte, jer su ulja veoma kalorična.

Na koji način omega-3 utiče na naš mozak i srce?

Omega-3 masne kiseline su važne za zdravo funkcionisanje našeg mozga, nervnog sistema i mrežnjače. Posebno su značajne za žene svih starosnih dobi i decu. Ostale prednosti koje pružaju su zaštita od kardiovaskularnih bolesti i formiranje holesterola u arterijama. Zato što „dobre masti“ ograničavaju taloženje „loših masti“.

Ove esencijalne masne kiseline jačaju celokupan organizam. Vrlo su zastupljene u ishrani zbog toga što poboljšavaju i održavaju naše zdravlje. Otkriveno je da čak imaju i antiupalno dejstvo, pa ga osobe sa alergijama posebno vole.

 

Izvor vesti: maireclaire.fr