1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Mikronavike za blagostanje: Evo...

Mikronavike za blagostanje: Evo kako poboljšati i fizičko i mentalno zdravlje malim promenama!

25. април 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Za psihičko i fizičko poboljšanje, ključno je postepeno unositi male promene u našu svakodnevnu rutinu...

Ako želimo da poboljšamo svoje fizičko i/ili mentalno zdravlje, većina specijalista će preporučiti promenu naše svakodnevne rutine. Iako ove promene u našim životnim stilovima ponekad mogu biti teške, tajna je da krenemo korak po korak, sopstvenim tempom, sa mogućim malim, ostvarivim ciljevima.

Ako se obično ne bavimo fizičkom aktivnošću sa bar jednom šetnjom dnevno, nije logično da predložimo da izađete i otrčimo maraton preko noći. Moramo biti dosledni svom načinu života i predložiti promenu koja će dodati sve složenije izazove proporcionalno našem ličnom napretku.

Da bismo to uradili,  predlažemo 6 mikronavika kako biste, sopstvenim tempom, poboljšali svoju rutinu i tako postigli zdraviji život.

Mikronavike za blagostanje

Odvojite vreme za doručak

Nije preporučljivo započeti dan a da pre toga ne nahranimo svoje telo i um. Govorimo o doručku, koji se smatra najvažnijim obrokom u danu, jer nam daje snagu da se suočimo sa svim obavezama koje su pred nama.

Ako je potrebno, podesite alarm nekoliko minuta ranije kako ne biste morali da žurite i kako biste imali priliku da uživate u opuštenom doručku. Preporučuje se uključivanje žitarica i voća u prvi dnevni obrok.

Šetanje

Ako želimo da poboljšamo svoje zdravlje, jedan od osnovnih saveta je da počnemo da pokrećemo telo. Nije zdravo provesti dan sedeći ili ležeći bilo radeći ili ne radeći ništa. Moramo protegnuti noge i pokrenuti metabolizam.

Studija koju je objavio British Journal of Sports Medicine navodi da brzo hodanje u trajanju od 11 minuta dnevno pomaže u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti ili nezgoda.

Mikronavike za blagostanje- Povezivanje sa

prirodom

Živimo u svetu ispresecanom mrežama, radimo po ceo dan na računaru i obično imamo video pozive preko svojih mobilnih telefona. Zato je važno da znamo kako da se malo odvojimo od ovog tehnološkog sveta i da se makar minimalno povežemo sa prirodom. Dobra ideja za postizanje ovog cilja je da u naše domove unesemo biljke. Briga o njima, baštovanstvo, da gledamo kako biljke rastu i cvetaju… Sve ovo izuzetno pozitivan uticaj na naše blagostanje i mentalno zdravlje.

Ostanite u kontaktu sa svojim najmilijima

Poziv ili jednostavna poruka vašem prijatelju, braći, sestrama, rođacima ili roditeljima dovoljni su da održite i vodite računa o vašim ličnim odnosima. Jednostavan WhatsApp poziv ili poruka je lak način da ostanete u kontaktu. Naravno, potrebno je i planirati susrete uživo, ne može sve biti virtuelno, potrebno nam je i iskustvo licem u lice.

Aktivirajte svoja čula i radoznalost

Provodite slobodno vreme čitajući knjigu, slušajući muziku ili neki interesantan podkast. Sve ovo ne samo da kulturološki obogaćuje naš mozak , već i, povezivanjem sa čulnim svetom, sprečava kognitivno pogoršanje a poboljšava i naše samopoštovanje.

Svesno disanje pre završetka dana

Kada ste ugasili sva svetla, i sa glavom naslonjenom na jastuk idete na spavanje, preporučuje se da vežbate svesno disanje najmanje dva minuta. Sa jednom rukom na grudima, a drugom na stomaku, polako udahnite i izdahnite, obraćajući pažnju na pokrete sopstvenog disanja. Preporučuje se da, ako uspete, vežbu ponovite četiri puta. Nekima će pomoći da brže zaspu.

Izvor vesti: https://marieclaire.perfil.com

Izvor slike: KuznetsovDmitry/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate

Društvene interakcije koje iscrpljuju

Društvene interakcije koje iscrpljuju i kako ih izbegnuti

Kako neki ljudi mogu da nam isprazne društvenu bateriju više od drugih, specifične interakcije mogu da opterete našu psihičku energiju. U svakom slučaju, to je ono što tvrde istraživači sa Univerziteta u Kanzasu, koji u novoj studiji navode situacije koje nas najviše iscrpljuju.