1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Koliki je rok trajanja...

Koliki je rok trajanja parfema?

06. септембар 2023.

| Stana Luković
Verovali ili ne rok trajanja parfema i te kako je jasan

Verujemo da svoj omiljenu bočicu parfema čuvate na posebnom mestu i u njegovoj kutiji, ali da li ste znali da rok trajanja parfema nije tako dugačak?

Samim tim nameću se pitanja koliko onda dugo možemo da koristimo najdraži parfem, kao  i od čega zavisi njegov rok trajanja?

rok trajanja parfema

Photo by Laura Chouette on Unsplash

Ako parfeme uporedimo sa ostalim bjuti proizvodima, onda oni još i imaju najduži rok trajanja – oko dve godine.

Sa otvaranjem boce, rok trajanja parfema se smanjuje i on oksidira, a to možete najbolje primetiti kod citrusnih i voćnih nota.

Ukoliko vaš parfem stoji na svetlom i toplom mestu, stručnjaci kažu da će onda proces oksidacije biti ubrzan. Zato i nije tako loše da svaki parfem čuvate u svojoj originalnoj kutiji, ili pak u ormariću daleko od sunčeve svetlosti.

Rok trajanja parfema zavisi i od temeprature čuvanja

Ima i onih pasioniranih ljubitelja, koji da bi produžili rok trajanja parfema isti drže u frižideru.

Najbolji način da proverite da li je prošao rok trajanja parfemu jeste da ga naprskate na mali papirić i proveriti da li je miris isti kao i pre.

rok trajanja parfema

Photo by Kateryna Horska on Unsplash

Ukoliko u svojoj kolekciji parfema čuvate neki koji još uvek nije otvoren, ne brinite, rok trajanja parfema u tom slučaju je mnogo duži. Ali sa otvaranjem bočice, gledajte da ga ne koristite duže od dve godine.

SAVET stručnjaka: Parfem nikada ne držite u kupatilu blizu vode ili izvora toplote. Držite ga u ormariću, gde je hladno i mračno. Molekuli parfema će duže biti postojani, a samim time i vaš parfem kvalitetniji.

rok trajanja parfema

Photo by Elena Popova on Unsplash

 

Izvor slike: Photo by Laura Chouette on Unsplash

Nastavite da čitate